Abiznis

JAKIĆ: Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima

Slučaj državne pomići Montenegro Airlinesu nije bio uslov za otvaranje Poglavlja 8, ali će to svakako biti izazov u pregovorima sa EU, kazala je Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju.
JAKIĆ: Državna pomoć MA biće izazov u pregovorima
Portal RTCGIzvor

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević nedavno je kazao da Crna Gora spremno očekuje pozivno pismo za predavanje pregovaračke pozicije za Poglavlje 8– konkurencija.

Biljana Jakić, generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kaže da je Evropska komisija prepoznala napore koje je u prethodnom periodu imala Crna Gora u pogledu ostvarivanja pregovaračke pozicije, odnosno početnih mjerila i u tom smislu je 28 država članica dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora u pregovaračkoj poziciji 8.

Savjet Evropske unije je usvojio izvještaj o prihvatanju ispunjenja početnih mjerila za pregovaračku poziciju osam, odnosno konkurencija”.

Ona je pojasnila da jedno od postavljenih početnih merila za otvaranje Poglavlja 8 nije bio slučaj Montenegro Airlinesa.

"Sigurno je da će to biti izazov u pregovorima za pregovaračku poziciju 8, ali Crna Gora će u svakom slučaju razmotriti sve potencijalne opcije i naći najbolje rješenje,da riješi slučaj poslovanja nacionalne kompanije Montenegro Airlines. Naravno, u saradnji sa Evropskom komisijom i vođenje dijaloga u odnosu na ovaj slučaj i pronalaženje najboljeg rješenja”, poručila je Jakić.

Kaže i da je Poglavlje 8, kompleksno poglavlje koje obuhvata konkurenciju i državnu pomoć, te da će sigurno biti izazova.

"Prevashodno će se ti izazovi odnositi na usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovina Evropske unije, u smislu jačanja administrativnih kapaciteta, kao i implementaciju zakonskih rješenja, koja u svakom slučaju su unaprijeđena i koja će dovesti do ispunjavanja određenih mjerila i smjernica, a koje zadaje Evropska komisija”, navela je Jekić.

 Očekuje se da Evropska komisija sa državama članicama sazove evropsku konferenciju, koja treba da sazove sastanak u cilju otvaranja ovog poglavlja.

"Datum će vjerovatno biti uskoro, ali ne bi sad mogli precizirati, ali očekujemo u skorije vrijeme”, zaključila je Jakić.
 

Portal Analitika