Turizam

Njemački ambasador: Turizam važan ekonomski faktor, ali ga morate odmjereno razvijati

Turizam može biti važan ekonomski faktor, ali ga morate odmjereno razvijati.U suprotnom, zarad koristi brzog ekonomskog rasta i profita, kidate granu na kojoj sjedite i brže nego što mislite ostanete praznih džepova – istakao je u razgovoru za Pobjedu njemački ambasador Robert Veber.
Njemački ambasador: Turizam važan ekonomski faktor, ali ga morate odmjereno razvijati
Portal AnalitikaIzvor

Kaže da nije lako naći pravu mjeru između ekonomskog rasta i očuvanja atraktivnosti turističke ponude, ali da za taj balans ne postoji alternativa ako se želi dugoročan uspjeh.

Smatra da je Ulcinjska solana bitno pitanje u oblasti zaštite životne sredine, ali ne i jedino u Crnoj Gori.

- Dugoročno i održivo rješenje za Ulcinjsku solanu neophodno je za značajan napredak u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene, a uspješno sticanje Ramsar statusa ovog područja bio je veliki uspjeh za Crnu Goru – kazao je on.

Potrebno je, ističe ambasador, štititi i druga područja u zemlji, između ostalog i nacionalne parkove.

– Država i građani moraju bolje da paze na okolinu, kako bi zemlja opravdala status „ekološke države“. Odluka o daljim potezima je na nadležnim adresama u Ulcinju i Podgorici. Njemačka je spremna da rado pruži podršku, na primjer kroz ekspertizu menadžmenta nacionalnih parkova ili po potrebi finansijsku pomoć, kroz sprovođenje upotrebnog plana – kazao je Veber.

 

Portal Analitika