Abiznis

Povećan broj preduzetnica u upravljačkim strukturama važan je uslov za ekonomski razvoj

Više od 52 procenta populacije u Crnoj Gori čine žene i treba ih afirmisati, dati šansu i priliku da pokrenu biznis. Žene su, iz tog alga, na srednjem nivou odlučivanja. U menadžmentu i liderstvu su na još nižem nivou jer nijesu spremne na taj korak koliko god edukacije uticale na njih da prihvate veće funkcije, poručeno je na današnjem prvom međunarodnom naučnom skupu biznisa i ženskog preduzetništva u Jugoistočnoj Evropi u hotelu „Centre Ville“.
Povećan broj preduzetnica u upravljačkim strukturama važan je uslov za ekonomski razvoj
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni skup je organizovao časopis "Medijski dijalozi" s istraživačkim medijskim centrom Podgorica (IMC) i Udruženjem preduzetnica Crne Gore.
Prema riječima predsjednice Udruženja preduzetnica Crne Gore Edite Dautović, od 2011.godine do 2014. godine u Crnoj Gori bilo je oko 9,6 procenata žena koje su se bavile privatnim biznisom. 
-U međuvremenu donosioci odluka, institucije, Ministarstvo za ljudska i maninska prava kao i Ministarstvo ekonomije, radili su na podizanje svijesti da je potrebno iskoristiti potencijal žena u privatnom biznisu. Danas, više od 24, 3 procenata su žene u privatnom biznisu, što je veliki uspjeh. Žene u biznisu treba da budu vidljivije u društvu. One su više od 70 posto organizatorke svih konferencija i događaja, a na kraju stanu iza zavjese i puste da neko drugi govori i izlaže lijepi dio događaja. Svaku ženu savjetujem da bude vidljivija  jer mediji u Crnoj Gori daju dovoljno prostora ženama da mogu da se istaknu i kažu ono što misle i prezentuju svoje proizvode – rekla je Dautović.
Načelnica odjeljenja za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, istakla je da pitanje ženskog preduzetništva mediji ne stavljaju u konteskt postizanja rodne ravnopravnosti.
-Povećenje broja preduzetnica i liderki u upravljačkim strukturama kompanija,novinari ne doživljavaju u potpunosti kao važan uslov za ekonomski razvoj društva jednakih mogućnosti kojem treba aktivno da doprinose. I dalje su prisutni stereotipi u izvještavanju medija o ženskom preduzetništvu i liderstvu. Kada se piše o ženi koja je uspješna u karijeri kao preduzetnica, često se naglašava i da je uspješna supruga i majka. Mediji pospješuju steoretipe da žena prije poslovnih obaveza treba da se ostvari kroz porodični aspekt, jer bez toga ne može biti dovoljno poštovana u društvu – kazala je Pejović.
Kako dodaje, to nije slučaj samo samo s tekstovima već i u naslovima "mediji poručuju ženama da ima karijera mnogo ne vrijedi i da se ne mogu smatrati uspješnima ako se ne ostvare kao supruge i majke".
-Time se dodatno nameće teret ženama da moraju biti podjednako uspješne ivrijedne. To znači da ako se nije ostvarila kroz porodicu, njena karijera često nema mnogo smisla i neće joj doprinijeti za društveno uvažavanje. Mediji bi u tom  smislu trebali da se više bave dekonstrukcijom tradicionalnih uloga – poručila je Pejović.

Glavni i odgovorni urednik  časopisa "Medijski dijalozi" Mimo Drašković poručio je da je bio veliki izazov napraviti temacki broj međunarodnog časopisa na temu "Žensko preduzetništvo".

 -Nauku treba dovesti u sve pore društva, naravno gdje za to postoji osnova. U poslednjih 30 godina udaljili smo se od nauke i njenog značaja. Ženama je prirodno dato da budu vidljivije od muškaraca. Balkanska društva su muškocentrišna društva, ali nadam se da će ova konferencija pojačati svijest da se to stanje mijenja. Jednom sihronizovanom akcijom  i djelovanjem u dužem vremenskom periodu mogu se postići željeni efekti – rekao je Drašković.

Programski menadžer Naučno-tehnološkog parka Radivoje Drobnjak, podsjetio je na kinesku poslovicu "Najbolje vrijeme da se posadi drvo je bilo prije 20 godina, a drugo najbolje vrijeme je sada“.
-U Crnoj Gori često govorimo o barijerama za razvoj preduzetništva, ali izbjegavamo da istaknemo najveću, a to je mentalna barijera u glavama ljudi. Živimo u doba digitalne revolucije, a  zaboravljamo važnu stavku da sve zavisi od ljudi. Često govorimo da nešto ne može i ne postoji, a uvijek potenciram da "zasučemo rukave“ i učinimo stvari mogućim – poručio je Drobnjak,

Direktor Zanatske Komore Crne Gore Boris Marđonović, podsjetio je da "živimo u vijeku borbe za pažnju u kojem je od izuzetne važnosti znati kako da poruka stigne do željene grupe". 
-Preduzetnice uvijek treba da su svjesne da biznisi zavise od percepcije tržišta i da je odnos sa javnošću veoma važan. Moramo pratiti nove stvari koje vode ka tome da uspjesi budu još vidljiviji i da se šire. Posmatrajući medije vidjećemo da dominiraju senzionalističke vijesti. To je najlakše plasirati, ali takve stvari nema značajnog efekta. Preduzetništvo se i dalje shvata u duhu "mala privreda, velika prevara“ i to je naša tradicija s kojom se treba izboriti, a to se najbolje radi kvalitetnim .i uslugama i prozivodima – poručio je Marđonović. 


NAGRADE 
Udruženje preduzetnica Crne Gore po prvi put je dodjelio priznanje "Perper izvrsnosti". 
Nagrađene su vlasnica “Čarolije” Ivana Jovović za biznis i žensko preduzetništvo, 
filozofkinja, teoretičarka medija i tv lice Mileva Pavlović za cjelokupno stvaralaštvo u medijima i projekt menadžerka Ivana Ostojić za regionalnu saradnju. 

Međunarodnu konferenciju pratile su i panel diskusije “Mediji i žensko preduzetništvo u Jugoistočnoj Evropi“, “Stanje ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i regionu sa aspekta preduzetnica iz privatnog sektora, kao i nvo sektora i uloga medija" kao i prezentacija “Žene u medijima u Crnoj Gori istorijski prikaz”.  
 

Portal Analitika