Društvo

Vučinić: Zakon rješava na jedan civilizovan način sve vjerske slobode u zemlji

Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti koji je Vlada utvrdila juče usaglašen je sa najboljom evropskom praksom, kazao je za NOVU M Stevo Vučinić iz CPC. Kaže i da je jasno da je rješavanje crkvene imovine  izazvalo bijes Beogradske patrijaršije. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske nijesu odgovarali na naše pozive i poruke o stavu na konacan tekst zakona, dok su iz Bošnjačke stranke pozdravili odluku.
Vučinić: Zakon rješava na jedan civilizovan način sve vjerske slobode u zemlji
novamIzvor

Prijedlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je Vlada utvrdila juce, a koji je pripreman dugo, ispunjava se pravo i obaveza Crne Gore da, nakon obnove nezavisnosti 2006. na svojoj teritoriji uredi korpus vjerskih prava i sloboda, kazu u CPC-u. Zadovoljni su ovim rjesenjem, te dodaju da je Zakon usaglašen sa najboljom praksom Evropske unije.

Predložen od Vencijanske komisije i prihvaćene su sve moguće primjedbe koje su bile. Taj zakon rješava na jedan civilizovan način sve vjerske slobode u zemlji, kaže Vučinić.

Riješena je Zakonom i glavna tačka sporenja dvije crkve- Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice I koji su bili u državnoj svojini do 1918. Godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baštine Crne Gore, biće upisani kao državna svojina.


Međutim on nije napadnut zbog toga što je razriješio na način koji je inače praksa EU, već zato što je prema članu 62 riješio da sva crkvena imovina koja je nezakonito upisana između 1996. i 2006., za koju uglavnom SPC nema dokaze o zakonitom upisu mora biti ponovo vraćena državi Crnoj Gorii to je izazvalo bijes kod Beogradske patrijaršije, rekao je Vučinić.

Komentar Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve, koja osporava predloženi dokument, smo pokušali da dobijemo, ali do emitovanja ovog priloga nijesu odgovarali na naše pozive i poruke. U medjuvremenu, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u manastiru Župa nikšićka poručio je da nije lako protiv Boga ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio. Amfilohije je i, kako pise na sajtu Mitropolije, izrazio žaljenje što je Vlada Crne Gore nastavila gonjenje Crkve Hristove.

Vlada je inače sa njihovim predstavnicima ranije razgovarala no bez rezultata podsjetio je juče potpredsjednik Vlade Zoran Pažin predstavljajuci tekst na konferenciji. Pitali su novinari Pažina šta ukoliko Mitropolija crnogorsko primorska pozove vjernike "da brane hramove".

Mitropolija nema od koga da brani hramove jer ne namjerava Vlada da ulaži u te hramove niti vlada ima namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava upravo u tim hramovima, rekao je Zoran Pažin, ministar pravde.

Podsjetio je potpredsjednik Vlade i da je ovaj  Zakon urađen prema najvišim standardima i nijime se obezbjeđuje viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti. Sa tom ocjenom saglasni su i u Bošnjačkoj stranci.

Bošnjačka stranka pozdravlja ovu odluku. Mi ćemo u daljoj proceduru podržati ovaj zakon. Smatramo da je riječ o jednom modernom zakonu koji štiti sva prava vjerskih zajednica tako da na ovaj zakon gledamo pozitivno, kaže Adel Omeragić iz Bošnjačke stranke.

Zakon prati najviše međunarodne standarde u ovoj oblasti, izuzetno je liberalan i obezbjeđuje viši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti i značajno viši stepen prava i sloboda nego bilo koji zakon iz ove oblasti u okruženju, navodi se u obrazlozenju Vlade. Dodaje se da svakom građaninu Crne Gore garantuje slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, dok Drzava štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji.
Novi zakon zamijeniće onaj iz 1997. donesen u Drzavi i sistemu koji odavno ne postoje.

Portal Analitika