Društvo

TVCG: Uredništvo ne obavezuju očekivanja nekih članova Savjeta

Kolegijum Televizije Crne Gore (TVCG) reagovao je povodom tvrdnji nekih članova Savjeta RTCG da TVCG nije profesionalno postupila u slučaju objavljivanja informacije o incidentu u tržnom centru Delta.
TVCG: Uredništvo ne obavezuju očekivanja nekih članova Savjeta
Portal AnalitikaIzvor

„Tačno je da u jutarnjim vijestima Televizija Crne Gore nije objavila vijest o, kako je navedeno, napadu na novinara lista "Dan", Vladimira Otaševića iz prostog razloga što objavljivanje tvrdnji samo jedne strane, treba prethodno provjeriti i sačekati reakciju nadležnih državnih organa“, kazali su iz TVCG.

U reagovanju su naveli da je prilog o incidentu bio spreman već oko 13 sati, ali kako je, prema njihovim riječima, u toku bio prenos zasjedanja Skupštine Crne Gore objavljen je u Prvom dnevniku, u 15 sati i 30 minuta, kao i u svim narednim informativnim emisijama.

„Napominjemo da je u ovakvim i sličnim slučajevima, odgovornost Javnog servisa znatno veća u odnosu na komercijalne medije koji često znaju da senzacionalistički objave određenu informaciju za koju se kasnije ispostavi da nije istinita. Abeceda je novinarstva da okolnosti svakog događaja treba provjeriti i, po mogućnosti, obezbijediti izjavu i druge strane“, istakli su.

Dodaju da je TVCG postupila lege artis, i da ih ne obavezuju očekivanja pojedinih članova Savjeta koji su negodovali „što vijest nije objavljena u promptnom tajmingu“.

„Tim prije, što su ti članovi Savjeta apsolutno imali mogućnost da podijele informacije, saznanja i sugestije o slučaju Otašević u direktnoj komunikaciji s uredništvom, kako to znaju učiniti u pojedinim situacijama. Zato je nejasna njihova želja da se prethodno oglase preko društvenih mreža, što otvara pretpostavku o drugim motivima, u koje, ovom prilikom, nećemo ulaziti“, poručili su.

Ističu da je javno ograđivanje od uređivačke politike Javnog servisa svojevrstan pritisak upravo na uređivačku politiku kuće i, kako su kazali, neuspio pokušaj imputiranja namjere da se ignoriše napad na Otaševića.

„Kolegijum Televizije Crne Gore osuđuje svaki napad na novinare, koji profesionalno rade svoj posao i smatra da nadležni organi treba da što prije ispitaju relevantne činjenice incidenta u Delti“, zaključuje se u reagovanju.

Portal Analitika