Kultura

Bogdanović: Rast budžeta za kulturu za deset odsto

Vlada je u budžetu za narednu godinu za kulturu predložila 25 miliona eura, što je deset odsto više u odnosu na ovu godinu, saopštio je resorni ministar Aleksandar Bogdanović.
Bogdanović: Rast budžeta za kulturu za deset odsto
MinaIzvor

On je danas na sjednici skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport kazao da će podrška institucijama kulture biti veća za 1,2 miliona eura.

Bogdanović je predstavio Budžet Crne Gore za narednu godinu za oblast kulture i kazao kako su u odnosu na ranije godine povećana sredstva za sve produktivne programe, kao i za brojne oblasti.

“Siguran sam da to može predstavljati razlog za optimizam, najprije kada je u pitanju finansiranje umjetnosti, ustanova, baštine i infrastrukture iz oblasti kulture iz javnih fondova",istako je Bogdanović

On je kazao da taj podatak predstavlja jasan signal kako postoji trend rasta podrške države kulturi i pratećim procesima.

Bogdanović je rekao da su budžetom za narednu godinu planirana veća sredstva u cilju razvoja svih oblasti umjetnosti i ukazao na podatke za kinematografiju i kreativnu industriju.

“Opredijelili smo 1,6 miliona, odnosno gotovo 40 odsto više nego ove godine, a to je samo dio svega što ćemo uraditi", naglasio je Bogdanović.

Njihov cilj je kako je rekao, veća vidljivost crnogorske kinematografije i veće učešće u koprodukcijama i afirmacija potencijala koji Crna Gora ima kao destinacija sa brojnim atraktivnim filmskim lokacijama.

On je najavio da će više novca biti uloženo u savremenu umjetnost, rad muzičkih institucija i muzičara.

"Aktivna podrška države festivalima i srodnim smotrama ne samo da će biti nastavljena, nego ćemo nastojati da ona bude još veća", kazao je Bogdanović

Bogdanović je objasnio da je budžetom za narednu godinu obezbijeđen novac za značajne infrastrukturne projekte koje treba da obezbijede razvoj svih segmenata kulture.

“Sljedeće godine ćemo u potpunosti završiti i u funkciju staviti tri kreativna haba u Kotoru, Baru i Podgorici", istakao je ministar.

Kako je kazao, pored ovoga, u najvećoj mjeri biće završene aktivnosti u Bijelom Polju, Jusovači i Podgorici.

Portal Analitika