Politika

Radulović: Crna Gora mora da sprovodi reforme, bez obzira na EU

„Posljednji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori bolji je od prethodnog, uprkos nekim kritikama koje se mogu čuti sa različitih adresa“, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta, Momčilo Radulović.
Radulović: Crna Gora mora da sprovodi reforme, bez obzira na EU
Portal AnalitikaIzvor

On navodi da činjenice pokazuju da nije bilo nazadovanja Crne Gore, a da je, kako kaže, napretka bilo. Međutim, dodaje da sve mora da se podigne na još veći nivo.

Takođe, prema njegovim riječima, određeni subjekti u Crnoj Gori predimenzioniraju kritike, a potpuno izostavljaju evidentne pozitivne segmente.

„Jedan dio zainteresovanih subjekata sa poprilično ograničenim individualnim interesima, veoma je negativno javnosti prikazao ovaj dokument, što esencijalno nije tačno. Ovaj dokument je za nijansu, vrlo malu nijansu bolji od prethodnog, ali na žalost ta nijansa nije dovoljna i ne zadovoljava ono što smo mi očekivali. Smatram da Crna Gora ima kapaciteta da i u narednom periodu te ocjene i dalje poboljša“, kazao je Radulović.

NOVA M: Što je po Vašem mišljenju glavni razlog usporavanja evropskih integracija Crne Gore i regiona? Da li su to interna trvenja i problemi unutar EU, Bregzit ili rezultati zemalja aspiranata, ili kombinovano?

RADULOVIĆ: Moramo to vidjeti kao jednu vrstu zajedničkog djelovanja i u pozitivnom i u negativnom smjeru. Kada imate partnere koji su pozitivno orijentisani prema onome što je njihov cilj onda zasigurno da dobijete pozitivne rezultate. Međutim ovdje imamo poprilično negativan stav određenih zemalja, ali i predstavnika određenih institucija EU prema procesu proširenja. Najprije govorimo o predstavnicima pojedinih zemalja, ono što je posljedica takvog negativnog stava je usporavanje cjelokupnog procesa proširenja za cijeli Zapadni Balkan. I to je ono što zabrinjava, i to nije od juče. Već smo došli do faze da je to kulminiralo, gdje imamo ozbiljnih zastajkivanja u tom procesu. Sa druge strane kada nemate onu vrstu motivacije koja je postojala u ranijim godinama, onda vlade regiona slabije reaguju i taj pritisk ili motivacija tih zemalja da ubrzavaju svoje reforme, slabi. Rezultat toga su oslabljene reforme u cijelom nizu zemalja Zapadnog Balkana.

NOVA M: Što dalje očekivati kada su posrijedi integracije?

RADULOVIĆ: Bez obzira što EU u ovom trenutku radi, da li postoji zastoj određeni unutar institucija EU, ili od strane određenih zemalja članica EU, Crna Gora mora da sprovodi svoje reforme. To je nama potrebno zbog interesa naših građana.

NOVA M: Može li biti usvojen francuski prijedlog pregovaranja i kako će se to odraziti na CG?

RADULOVIĆ: Ovakav kakav je dat, teško da može biti usvojen u cjelini. Sigurno da će neki njegovi segmenti, neke ideje iz datog predmeta dobiti određeni institucionalni oblik.

Radulović zaključuje da je novi sastav Evropske komisije i novi komesar za proširenje poslao pozitivnu notu i prekinuo niz pitanja i nedoumica vezan za prijedlog Francuske o daljoj mogućnosti proširenja, njegovoj strukturi i funkcionisanju.

Podsjetimo, komesar Verhelji je kazao da se nove izmjene neće odnositi na Crnu Goru i Srbiju, te da se pravila ne mogu mijenjati u toku igre.

Portal Analitika