Fudbal

Rasizam na naslovnici italijanskog sportskog lista

Inter i Roma sjutra (20.45) igraju derbi 15. kola Serije A, a italijanski dnevnik Korijere delo Sport je danas izašao sa skandaloznom naslovnom stranom koja je izazvala lavinu reakcija. Na naslovnici se nalaze tamnoputi napadač Intera Romelu Lukaku i tamnoputi štoper Rome Kris Smoling uz veliki naslov „Crni petak”. Novine su sa ovakvom naslovnom stranom izašle u periodu kada italijanski fudbal, ali i društvo potresa veliki talas rasizma i rasističkih uvreda.
Rasizam na naslovnici italijanskog sportskog lista
PolitikaIzvor

Lukaku i Smoling su bivši saigrači iz Mančester junajteda, a navijači su burno reagovali na društvenim mrežama nakon što je izašla ovakva naslovnica.

„Baš kada pomislite da italijanski fudbal ne može niže pasti Korijere delo Sport izađe sa ovakvom naslovnicom”, napisao je jedan navijač, a prenosi Jutarnji list.

Drugi je pak dodao: „To jednostavno nije normalno”.

Oglasio se i novinar ESPN-a Mateo Boneti.

„Potpuno bez sluha, neznalice sa uobičajenim rasističkim tonovima. Reći da sam šokiran bila bi laž u ovom trenutku. Apsolutna sramota za Korijere delo Sport izaći sa ovakvom naslovnicom pred derbi između Intera i Rome”, napisao je Boneti.

Podsjetimo, ranije ove sezone italijanski fudbal su potresli veliki rasistički skandali. Lukaku je bio vrijeđan na gostovanju protiv Kaljarija, a Mario Baloteli je prijetio odlaskom sa terena na gostovanju protiv Verone nakon uvreda sa tribina.

Portal Analitika