Crna hronika

Vlahović i Tosuni osumnjičeni za bombaške napade i paljenje vozila

Policija je u nastavku akcije ,,Koalicija“ u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici rasvijetlila još tri bombaška napada i tri podmetanja požara i zbog toga podnijela još dvije krivične prijave.
Foto: D.Mijatović
Foto: D.Mijatović
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u pisanoj izjavi Srđana Koraća, rukovodioca Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata Centra bezbjednosti Podgorica, nastavak akcije je rezultirao rasvjetljavanjem devet krivičnih djela koja su počinjena u prethodnom periodu na teritoriji Podgorice i procesuiranjem dvije osobe, od kojih je jedna uhapšena, dok je protiv jedne koja se nalazi u UIKS-u podnijeta krivična prijava.

- U strukturi tih krivičnih djela rasvijetljeno je pet krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti, tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i jedno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari – navodi se u izjavi Koraća.

Za bacanje eksplozivne naprave 20. oktobra prošle godine u dvorište porodične kuće Aleksandra Šćepanovića osumnjičeni su Ivan Vlahović (21) i albanski državljanin Urim Tosuni (34). Vlahović se nalazi u UIKS-u, dok su Tosuniju stavljene lisice u Danilovgradu i njemu je određen pritvor od 30 dana, potvrđeno je Pobjedi.

– Imovina A. Š. i u ranijem periodu bila je na meti napada od nepoznatih osoba, i to januaru i junu ove godine. Oba slučaja su rasvijetljena – navodi se u izjavi Koraća.

Albanski državljanin Tosuni tereti se i da je u januaru 2019. godine u naselju Blok devet, ispred restorana ,,Njujork“ vlasnika R. V. aktivirao improvizovanu eksplozivnu napravu od čega je na objektu pričinjena materijalna šteta. Prema informacijama Pobjede, Tosuni je tokom 2018. i 2019. ilegalno ulazio i izlazio iz Crne Gore, nakon što izvrši krivično djelo.

Takođe, on se sumnjiči i da je 2. februara 2019. u Zeti podmetnuo požar na hangaru u vlasništvu B. Z. iz Podgorice, kojom prilikom je pričinjena veća materijalna šteta. I za aktiviranje bombe 10. oktobra 2019. godine u dvorište Žarka Dašića policija je osumnjičila Urima Tosunija i Ivana Vlahovića.

Albanski državljanin Urim Tosuni krivičnom prijavom tereti se da je počinio četiri krivična djela izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa tri krivična djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Njemu je nakon saslušanja sudija za istragu odredio pritvor.

Istom prijavom zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa Tosunijem počinio krivična djela obuhvaćen je i Vlahović koji se trenutno nalazi u Istražnom zatvoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više teških krivičnih djela iz oblasti požara i eksplozija koja su rasvijetljena u akciji „Koalicija“.

Osim toga, operativna akcija je rezultirala i rasvjetljavanjem dva krivična dijela uništenje i oštećenje tuđe stvari i krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, a za koja se takođe sumnjiče Tosuni i Vlahović.

Tosuni se tereti i da je podmetuo požar na vozilu „BMW“ vlasništvo ginekologa Predraga Jovovića na parking prostoru KCCG, 11. aprila 2018. godine. Vozilo je u požaru potpuno uništeno. Tosuni se krivičnom prijavom tereti da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Vlahović se sumnjiči da je 12. maja podmetnuo požar na vozilu „audi A4“, koje je u vlasništvu Ivice Kaluđerovića iz Podgorice. Protiv Vlahovića je podnijeta krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo uništenje ili oštećenje tuđe stvari.

A akciji pod kodnim imenom ,,Koalicija“ 27. novembra rasvijetljeno je devet djela iz oblasti požara, eksplozija i havarija – sedam u Podgorici, jedno u Budvi i jedno u Baru. Istražitelji su uhapsili Ivana Vlahovića (21) i Igora Radusinovića (42) iz Podgorice zbog sumnje da su podmetnuli požar pod četiri automobila u Podgorici.

Vlahović se sumnjiči i za bacanje eksplozivne naprave u dvorište porodične kuće Aleksandra Šćepanovića 17. juna u podgoričkom naselju Tološi. Vlahović je u pritvoru, dok se Radunović brani sa slobode.

Osim Vlahovića i Radusinovića, krivične prijave podnijete su i protiv Vasilija Šundića i Dragoslava Miloševića, koji se od ranije nalaze u UIKS-u.

Portal Analitika