Crna hronika

Iz spisa izuzet izvještaj koji potvrđuje da je rad profesorice plagijat

Izvještaj Komisije Pravnog fakulteta, u kojem se navodi da je sada suspendovana profesorica tog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović plagirala naučni rad, izdvojen je iz spisa predmeta koji se protiv nje vodi pred podgoričkim Osnovnim sudom. Kako je na jučerašnjem suđenju kazala sutkinja Nada Rabrenović, taj izvještaj Komisije Pravnog fakulteta u daljem postupku se ne može koristiti kao dokaz, jer se radilo o nenadležnom tijelu, zapravo bio je nadležan Etički komitet Crne Gore, pišu Dnevne novine.
Iz spisa izuzet izvještaj koji potvrđuje da je rad profesorice plagijat
Portal AnalitikaIzvor

Predmetni izvještaj je bio predložen kao ključni dokaz u tom predmetu, a sačinjen je po nalogu Senata Univerziteta Crne Gore u postupku koji se vodio pred tom visokoškolskom ustanovom.

Rabrenović je kazala da stranke imaju pravo žalbe Višem sudu u roku od tri dana od dana prijema pisanog otpravka rješenja.

Suđenje se nastavlja 21. januara naredne godine.

Državni tužilac Vukas Radonjić prethodno je kazao da je UCG donio odluku o formiranju Komisije Pravnog fakulteta, u skladu sa ovlašćenjem sadržanim u Statutu Univerziteta, odnosno da je Senat taj koji formira Komisiju, što je i učinjeno.

“Izvještaj Komisije je u potpunosti u skladu sa pravnim propisima i nema razloga za njegovo izdvajanje”, naveo je Radonjić.

Branilac okrivljene, advokat Goran Velimirović, kazao je da se Senat naknadno oglasio nenadležnim, što upućuje na to da su i ostali organi nenadležni za odlučivanje.

“Zbog toga je Senat dostavio spise predmeta Etičkom odboru, kao jedinom nadležnom”, kazao je Velimirović, dodajući da će pokrenuti postupak protiv članova Komisije zbog uticaja na studenta Đorđija Drinčića, od koga je, prema optužbi, Lakićević-Đuranović prepisala rad.

Članovi Komisije Pravnog fakulteta su bili dekanica Aneta Spaić i profesori tog fakulteta Dražen Cerović i Marko Dokić. 

Podsjetimo, na prošlom ročištu Lakićević-Đuranović negirala je da je plagirala specijalistički rad studenta Đorđija Drinčića, uz isticanje da je predmetna optužnica nastala usljed pritiska i medijske kampanje koja se vodi protiv nje.

Tužilaštvo je tereti za povredu moralnih prava autora i interpretatora, odnosno da je u periodu od 13. do 17. decembra 2018. godine pod svojim imenom djelimično objavila primjerak tuđeg autorskog djela.

Portal Analitika