Zanimljivosti

Članovi čuvene monarhije imali su jedan deformitet i često su sklapali brakove između sebe

Da li ste čuli za deformitet "habzburška vilica"? Ovaj deformitet naime, dobro je poznat u španskoj i austrijskoj lozi Habzburške monarhije, a prema najnovijem istraživanju, može da se pripiše brakovima u istoj porodici.
Članovi čuvene monarhije imali su jedan deformitet i često su sklapali brakove između sebe
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su istraživali habzburške facijalne deformitete i njihovu moguću genetsku podlogu, te su zaključili da je jedinstveni izgled njihovih brada bio rezultat incesta, odnosno sklapanja brakova u porodici. Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Anali humane biologije (Annals of Human Biology).

"Habzburška dinastija bila je jedna od najuticajnijih u Evropi, ali je bila poznata po brakovima srodnika, što je i dovelo do njihovog pada. Sada prvi put možemo da pokažemo jaku vezu između toga i izgleda njihove vilice. Do sada nijedno istraživanje nije potvrdilo da li je izrazita brada poznata kao 'habzburška vilica' rezultat incesta", rekao je autor studije Roman Vilas sa Univerziteta u Santijago de Kompsteli, prenosi portal "Sajens dejli" (Science Daily).

U ovom istraživanju učestvovalo je 10 maksilofacijalnih hirurga koji su dijagnostikovali facijalne deformitete na 66 portreta 15 članova habzburške monarhije.

Hirurzi su uspjeli da dijagnostikuju 11 karakteristika isturene vilice, poznate kao habzburška vilica. Istraživanje je pokazalo da brakovi među srodnicima povećavaju šanse da potomci naslijede identičnu formu gena oba roditelja.

"Iako je naša studija temeljena na istorijskim podacima, brakovi među srodnicima i danas su uobičajeni u nekim geografskim područjima i među nekim etničkim i vjerskim grupama i zato je važno istražiti posljedice toga", objasnio je Vilas, koji je dodao da je incest u okviru ove porodice bio veoma čest.

Habzburzi su u kontinuitetu bili na tronu Rimskog carstva od 1438. do 1740. godine. Poslednji habzburški kralj Karlo II od Španije umro je 1700. godine, a dinastija je preko austrijske linije, odnosno nasljednika Marije Terezije, opstala do kraja Prvog svjetskog rata i abdikacije austrijskog cara Karla.

 

Portal Analitika