Društvo

Seks i nasilje: „Muškarac je bez upozorenja krenuo da me davi“

Nasilje tokom seksa na dobrovoljnoj bazi postalo je normalizovano, upozoravaju aktivisti.
Seks i nasilje: „Muškarac je bez upozorenja krenuo da me davi“
BBC na srpskomIzvor

Do ovoga zaključka došlo se nakon što je više od trećine žena u Velikoj Britaniji mlađih od 40 godina doživjelo neželjeno šamaranje, davljenje, gušenje ili pljuvanje tokom seksa na dobrovoljnoj bazi, pokazalo je istraživanje sprovedeno za BBC Radio 5 Lajv.

Od žena koje su doživjele bilo koji od ovih činova, pa bili oni željeni ili neželjeni, 20 odsto njih reklo je da su nakon toga bile uznemirene ili uplašene.

Dvadesettrogodišnja Ana kaže da je doživjela neželjene nasilne činove tokom seksa na dobrovoljnoj bazi u tri različite prilike, sa različitim muškarcima.

Za nju, sve je počelo čupanjem kose i šamaranjem. Onda je muškarac pokušao da je uhvati rukama oko vrata.

„Bila sam šokirana", rekla je ona. „Osjećala sam se izuzetno neprijatno i zastrašeno. Da vas neko na ulici ošamari ili krene da vas davi, to bi bio fizički napad."

Tek kad je Ana o tome porazgovarala sa prijateljicama, shvatila je koliko je to uobičajeno.

„Od tog trenutka nadalje, skoro svaki muškarac je pokušao bar jedan od, ako ne i više kombinacija, tih činova."

Jednom drugom prilikom, ona kaže da ju je tokom seksa davio muškarac - bez njenog pristanka ili njegovog upozorenja.

Aktivistkinja Fiona Makenzi opisala je rezultate ankete kao „posebno zastrašujuće".

„Redovno mi se javljaju žene koje su bile davljene, šamarane, pljuvane, verbalno zlostavljane ili udarane tokom inače dobrovoljnog seksa. U mnogim slučajevima žene isprva nijesu umijele da prepoznaju to kao suštinski traumatičan napad."

Ona je organizovala aktivističku grupu - Ne možemo pristati na ovo - nakon što je primjetila porast broja slučajeva u kojima su žene ubijene tokom tzv. „seksualnih igara koje su pošle po zlu" - i gdje je dobrovoljni pristanak na suđenju korišćen kao odbrana ili olakšavajuća okolnost.

Ana kaže da je seks postao „veoma muško-orijentisan... Postao je 'pornifikovan', nema u njemu više mnogo toga za žene."

I ona kaže da je nasilje tokom seksa postalo normalizovano.

„Bili su to samo obični tipovi. Nije bilo ničeg zajedničkog među njima, mada pretpostavljam da su prilično česti korisnici pornografije. Oni to gledaju i automatski pretpostavljaju da je to ono što žene žele, ali ne pitaju za dozvolu."

Istraživanje je sprovedeno poslije skorašnjih slučajeva u kojima su se počinioci branili „grubim seksom" - kao što je slučaj ubijene Britanke Grejs Milejn.

Portal Analitika