Društvo

Ombudsman: Država da pokaže posvećenost u zaštiti prava novinara

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje napad na novinara “Dana” Vladimira Otaševića i ukazuje na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom društvu, stoji u saopštenju Ombudsmana.
Ombudsman: Država da pokaže posvećenost u zaštiti prava novinara
Potral AnalitikaIzvor

U saopštenju zaštitnika ljudskih prava i sloboda se navodi da reaguje u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, koje su, kako je istakao, jedna od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice.

„Napadi na novinare zabrinjavajući su posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama i stoga je potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva“, naglasili su.

Takođe, poručili su da ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tačne, uključujući, kako su kazali, podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik jednog državnog organa, prema njihovim riječima, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati.

Portal Analitika