Društvo

Kolašin želi da proglasi svoj dio Komova parkom prirode

Predlog Odluke o proglašenju parka prirode Komovi na teritoriji opštine Kolašin naći će se na narednoj sjednici lokalnog parlamenta grada na Tari, koja je zakazana za ponedjeljak, 9. decembar, pišu Dnevne novine.
Foto: podgorica.travel
Foto: podgorica.travel
Dnevne novineIzvor

Za zaštićeno područje II kategorije predviđa se oko 6.000 hektara prostora planinskih vrhova, katuna, pašnjaka, vodotoka i šumskih površina.

Planinski masiv Komova čini dio planinskog masiva Dinarida i predstavlja jedan od njegovih najviših i najinteresantnijih djelova.

Podsjećanja radi, Opština Andijevica i Glavni grad Podgorica su još 2015. godine proglasili park prirode na svojim teritorijama, pa iz Opštine Kolašin žele da slijede ovaj primjer i zaštite prirodno blago, koje ima ovaj grad.

Inicijativa za zaštitu ove planine, koju s pravom nazivaju i “car planina”, potekla je od NVO sektora i Opštine Andrijevica još 2008. godine. Nakon inicijative, Globalni ekološki fond (GEF) je, posredstvom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Podgorici, finansirao određena istraživanja i studije kao stručne podloge za buduću zaštitu.

Studiju zaštite planine Komovi izradila je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Ova studija pokazala je opravdanost proglašenja prostora Komova zaštićenim područjem zbog, između ostalog, visokog stepena biodiverziteta vrsta i ekosistema, bogatstva prostora prirodnim resursima, izvorišta rijeka i riječnih vodotoka.

“Predlog odluke o proglašenju Komova za park prirode uklapa se u državne okvire zaštite prirode, koji su definisani Prostornim planom Crne Gore, Planom posebne namjene Bjelasice i Komova, kao i Nacionalnom strategijom biodiverziteta. Imajući u vidu da će kroz Potkomovlje proći buduća trasa auto-puta prema Andrijevici, ovaj kapitalni projekat treba gledati kao šansu u smislu razvoja turizma i edukacije u zaštićenom području, ali i kao prijetnju, jer postoji opasnost od nelegalne gradnje i stvaranja otpada i ostalih nuspojava turističkog razvoja. Stoga, u cilju zaštite i razvoja prostora, potreban je sinergijski pristup nadležnih opštinskih i državnih organa, NVO sektora i lokalnog stanovništva”, kazao je opštinski sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine Mile Glavičanin.

Prema njegovim riječima, dobijeno pozitivno mišljenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, te se tako očekuje usvajanje ove odluke na predstojećoj sjednici SO Kolašin.

Regionalni park Komovi obuhvata djelove teritorije Glavnog grada Podgorice i opština Andrijevice i Kolašina.

Portal Analitika