Društvo

Dmitrović: Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima PISA testova

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović saopštila je rezultate PISA testiranja za 2018. godinu.
Dmitrović: Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima PISA testova
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući rezultate Dmitrović je istakla napredak iz matematičke pismenosti za 12 bodova, kao i trend rasta koji crnogorski učenici bilježe od početka testiranja 2006. godine.

„Statistički posmatrano bilježimo trend rasta od početka učešća u PISA testiranju za 31 bod. Rezultati iz naučne pismenosti su za nijansu bolji od prethodnog ciklusa“, kazala je direktorica ispitnog centra.

Od crnogorskih srednjoškolaca bolji vršnjaci iz Slovenije, Hrvate, Srbije

Ona navodi da je u ciklusu PISA 2018 godine fokus bio na čitalačkoj pismenosti, gdje je novina bila uvođenje digitalnog čitanja.

„Neznatna razlika u rezultatima i na nivou OECD-a i na nivou Crne Gore u odnosu na prethodni ciklus je zenemarljiva upravo zbog uvođenja digitalnog čitanja, pa možemo reći da su rezultati iz čitalačke pismenosti na nivou prethodnog ciklusa. Takođe, i iz čitalačke pismenosti napredak je u odnosu na 2006. godinu 29 bodova“, objašnjava Dmitrović.

Ostvareni bodovi iz čitalačke pismenosti su 421, iz matematičke 430, a iz naučne 415.

„Ovaj rezulat nas svrstava u drugu trećinu ukupnog broja testiranih zemalja. Nemamo razloga da budemo nezadovoljni rezultatima, ali treba još mnogo rada da bismo bili zadovoljni“, saopštila je Dmitrović.

Istakla je i da su interesantni podaci o najpopularnijim zanimanjima među petnaestogodišnjacima.

„Učenici su zainteresovani za sportska zanimanja, za medicinu, za prosvjetu, za informacione tehnologije, za pravne nauke. Posebno važan element je pripadnost učenika školi. Čak 81 procenat učenika je izjavio da se osjeća sigurno u školi i da u prijateljskoj atmosferi postiže mnogo bolje rezultate“, naglasila je. 

Dmitrović je podsjetila da Nacionalno testiranje na kraju II ciklusa osnovne škole takođe uključuje do 30 odsto zadataka tipa PISA testiranja, te da PISA testiranje ne treba doživjeti kao takmičenje, nego kao još jedan od instrumenata upravljanja obrazovanjem u cilju podizanja kvaliteta.  

„U dijelu naučne pismenosti potrebno je  raditi na opremanju kabineta, laboratorija da bi učenici mogli izvoditi vježbe, eksperimente u kontrolisanim uslovima i na taj način sticali praktično i primjenjljivo znanje”, zaključila je direktorica Ispitnog centra.

Portal Analitika