Politika

Nikolaidis: Priča o identitetu samo paravan za prikrivanje klasnih podjela

“U društvu u kojem se građani nacionalno grupišu i politički se artikulišu kroz nacionalne stranke, prije se ide ka konceptu života jednih pored drugih nego jednih sa drugima”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) književnik Andrej Nikolaidis koji smatra da je priča o identitetu u današnjoj Crnoj Gori samo paravan za prikrivanje klasnih podjela koje su, kako ocjenjuje, sve dublje.
Nikolaidis: Priča o identitetu samo paravan za prikrivanje klasnih podjela
Slobodna EvropaIzvor

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore i lider vladajuće DPS Milo Đukanović je u govoru na 8. kongresu vladajuće partije 30. novembra poručio da je primarni interes snaženje drzavnog identiteta kao i da Crna Gora ima obavezu da obnovi Crnogorsku pravoslavnu crkvu, i spriječi osporavanje crnogorskog identiteta:

Nikolaidisu je sporan i trenutak u kome vladajuća stranka najavljuje jačanje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta ističući da je pravi trenutak bio nakon obnove državne nezavisnosti:

“Zašto je ta poruka sada a nije bila 2006. godine? Mislim da neke stvari koje su mogle biti urađene 2006. ne mogu biti sada urađene. Nekim stvarima je bilo tada vrijeme, a nije im vrijeme sada. Ja inače mislim da je klasni identitet stariji od nacionalnog identiteta i mislim da svaka etnička, vjerska podjela maskira onu temelju podjelu unutar društva a to je klasna podjela. Dakle, ako mene pitate ta priča se uvijek priča, pa i na kongresu DPS, da bi se prikrila suštinska klasna podjela koja je u Crnoj Gori sve ekstremnija”, smatra Nikolaidis.

Andrej Nikolaidis kaže da je opasno u društvu nerazvijene demokratije i dubokih etničkih podjela govoriti o jednom nacionalnom identitetu jer to može dodatno produbiti etničku distancu koja je izražena i među mladima:

“Dakle, kada kod nas govorimo o nacionalnom identitetu zapravo maskiramo vrlo snažne etničke podjele koje sukao što smo vidjeli po svim analizama koje se rade, naročito izražene među mladima. U sred sve te naše multikulturalnosti na priči, u suštini mladi ljudi ovdje su sve više podijeljeni po etničkim linijama”, navodi Nikolaidis.

 

Portal Analitika