Politika

Opozicioni poslanici traže polovinu ministarstava u Vladi građanskog jedinstva

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić, lider Demosa Miodrag Lekić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović predstavili su danas na zajedničkoj pres konferenciji Prijedlog zakona o Vladi u kojem se predlaže ograničavanje broja ministarstava na maksimum 16.
Dragan Mijatovic
Dragan Mijatovic
Portal AnalitikaIzvor

Džentlmensko rješenje

Kako je kazao predsjednik Demokrata, poglavlje 5 Prijedloga zakona koje nosi naziv Vlada građanskog jedinstva, u kojem se traži jednak broj ministara iz vlasti i iz opozicije.

„Tamo gdje je je ministar iz vlasti obavezno je da zamjenik bude iz opozicije i obratno. Predlažemo u prelaznim i završnim odborima da se za prve parlamentarne izbore formira Vlada građanskog jedinstva. Predložili smo da Vlada građanskog jedinstva na prvoj sjednici naimenuje 10 budžetskih inspektora koji bi kontrolisali potrošnju budžetskih sredstava. Da zaključim, mislim da je ovo pošteno i džentlmentsko rješenje protiv kojeg bi imao nešto samo onaj koji se plaši kontrole'', poručio je Bečić.

On je naveo i ministarstva koja opozicija želi preuzeti, među kojima su ministarstvo unutrašnjih poslova, finansija, prosvjete i zdravstva.

Tijesni rokovi

Miodrag Lekić je istakao da ulazi u završnu fazu priprema za izbore i da su „rokovi vrlo tijesni“.

„Ovim zakonom koji je prezentovan se ulazi u završnu fazu i zaokružuje se sve ono što opozicija predlaže Odboru“, kazao je.

Kako je objašnjeno, Vlada građanskog jedinstva bila bi formirana 300 dana prije parlamentarnih izbora.

''Preuzeli smo naš dio odgovornosti za dobro Crne Gore. Očekujemo i da ostali preuzmu svoj dio odgovornosti, jer je nesporno da Crna Gora neće moći ni milimetar da napreduje u Evropskim integracijama bez prihvatljivih izbora'', kazao je Neđeljko Rudović.

Paket aranžam

Opozicioni poslanici su poručili da je u pitanju ''paket aranžman'', tj. sve ili ništa.

„Ili imamo sve ili nemamo ništa, to smo više puta rekli i toga ćemo se držati. Naš jedini partner je međunarodna zajednica. Nastavljamo u partnerstvu sa njima uvjereni da ćemo u partnerstvu ovaj proces dovesti do finiša. A finiša ovog procesa nema bez modela implementacije o kojem smo govorili“, zaključio je Bečić.

Portal Analitika