Abiznis

Taksisti moraju imati registar kase, od 1. februara intenzivne kontrole

Imajući u vidu da Zakon o porezu na dodatu vrijednost i Pravilnik o primjeni Zakona o PDV-u propisuju obavezu izdavanja računa kupcu za svaki izvršeni promet, te posjedovanja poreskih registar kasa za sve PDV obveznike koji promet naplaćuju u gotovini, kao i da je Uredbom  o poreskoj registar kasi uređena upotreba poreske registar kase i način evidentiranja prometa preko nje, Poreska uprava obavijestila je taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu ovih propisa i u djelatnosti taksi prevoza, te da su dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način.
Taksisti moraju imati registar kase, od 1. februara intenzivne kontrole
Portal AnalitikaIzvor

 “Taksi prevoznici koji nijesu obveznici poreza na dodatu vrijednost, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, prethodno ovjerenih od strane nadležnog poreskog organa”, poručili su iz Poreske uprave. 

Poreska uprava je, kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, godinama ulagala maksimalne napore da obezbijedi punu i neselektivnu primjenu zakonskih propisa, te pokazala razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti taksi prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u taksi vozilima.

“Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje se mogu  fiskalizovati od strane ovlašćenih distributera u Crnoj Gori, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima. Imajući u vidu navedeno, ispunjeni su svi tehnički preduslovi za primjenu propisa, te je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i izvrše fiskalizaciju istih podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu, a preko ovlašćenog servisa”, ističe se u saopštenju. 

Precizirali su da će službenici Poreske uprave izvršiti fiskalizaciju poreskih kasa u skladu sa čl. 20 Uredbe u ovlašćenom servisu najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju.

“Treba naglasiti da će u cilju dosljedne i neselektivne primjene propisa prema svim poreskim obveznicima, uključujući i taksi prevoznike, Poreska uprava u narednom periodu, a počevši od 1. februara 2020. godine intenzivno vršiti aktivnosti inspekcijskog nadzora obveznika koji se bave taksi prevozom, te da će se prema obveznicima koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa Zakonom preduzimati mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa”, zaključuju iz Poreske uprave. 
 

Portal Analitika