Društvo

Ombudsman: Brojne prepreke i dalje pred osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom još uvijek se suočavaju sa brojnim preprekama i barijerama koje sprečavaju njihovo uključivanje u društvene tokove, iako je određeni napredak postignut, prvenstveno sa stanovišta vidljivosti ove populacije- saopšteno je iz kabineta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore
Ombudsman: Brojne prepreke i dalje pred osobama sa invaliditetom
Portal AnalitikaIzvor

''Generalna skupština UN je 1992. godine usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se unaprijedi njihov položaj i omogući jednako ostvarivanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvenom životu. Isti organ je u decembru 2006. godine usvojio Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, prvi pravno obavezujući sveopšti katalog ljudskih prava i sloboda koje se garantuju ovoj populaciji, a koju je Crna Gora ratifikovala 2009.godine'', navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, prema nekim procjenama preko milijardu ljudi na svijetu živi sa nekim oblikom invaliditeta. 

''U Crnoj Gori još uvijek nemamo registar koji bi poslužio za uvtrđivanje stvarnog broja osoba sa nekim oblikom invaliditeta. Osim toga, u stručnim ocjenama u vezi sa postojanjem invaliditeta još uvijek dominiraju ili su jedini prisutni medicinski indikatori, što nije u skladu sa međunarodno priznatim standardom.

Slično kao što se to dešava širom svijeta, osobe sa invaliditetom su i u Crnoj Gori često na marginama društva. Iako je određeni napredak postignut, prvenstveno sa stanovišta vidljivosti ove populacije, oni se još uvijeke suočavaju sa brojnim preprekama i barijerama koje sprečavaju njihovo uključivanje u društvene tokove. Osim toga, nejednake mogućnosti sprečavaju njihovo puno uključivanje u obrazovne procese i prisustvo na tržištu rada. Takođe, još uvijek postoje razlozi za brigu kada je u pitanju adekvatna zdravstvena i socijalna zaštita, kao i nedostaci u obezbjeđenju pojedinih vidova socijalne podrške i socijalnih servisa, koji su u funkciji njihovog osamostaljivanja i uključivanja u društvene tokove na ravnopravnim osnovama.
Institucija Zaštitnika u predstojećem periodu očekuje pojačane napore državnih organa u stvaranju uslova za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, koje bi spriječilo njihovu dalju socijalnu isključenost i bilo u funkciji stvaranja jednakih mogućnosti za sve ljude u Crnoj Gori'', zaključuje se u saopštenju.          

Portal Analitika