Zanimljivosti

Najređa i najzaštićenija gljiva Evrope raste nadomak Danilovgrada!

Gljiva Lepiota grangei, koja se smatra jednom od najređih i najzaštićenijih vrsta gljive u Evropi, raste u Novom Selu (Opština Danilovgrad) nedaleko od Podgorice.
Najređa i najzaštićenija gljiva Evrope raste nadomak Danilovgrada!
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Lepiota grangei zaštićena je zakonom u Crnoj Gori. Ova čuvena pečurka se nalazi se na Preliminarnoj listi mikromiceta Crne Gore.

Takođe nalazi se na Crvenoj listi ugroženih gljiva Evrope u C grupi- vrsta rasprostranjena na širokom prostoru, ali rasute, nepovezane populacije, a ponegdje nestale.

Prema podacima Studije o zaštiti rijeke Zete, vrsta Lepiota grangei je registrovana na lokalitetu Novo Selo, stanište graba i hrasta, 10.09.1994. godine .

“Pečurka, koja nije jestiva, raste u malim grupama kao saprob na zemljištu, u listopadnim šumama, posebno u bukovim (Fagus), na više manje krečnjačkom terenu; na  glinovitom ili pješčanom zemljištu, ili zemljištu koje je bogato humusom, ali takođe se javlja i na zemljištu bogato humusom, ispod vrba (Salix spp.) i breza (Betula). Za sada je ovo jedini nalaz ove  vrste kod nas”, piše u Studiji.

Inače gljivu je 1902. godine otkrio engleski mikolog William Leigh Williamson Eyre (1841 - 1914), u Hempširu u Engleskoj.

U Crnoj Gori najzaštićenija vrsta pečurke je blagva (Amanita caesarea) koja spada u najjestivije gljive na svijetu.

lepiota-grangei2
Portal Analitika