Region

U BiH se vraćaju 24 osobe koje su boravile na području pod kontrolom ISIL-a

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je odluku o prihvatanju 24 državljanina ove zemlje, koji su proteklih godina boravili na području pod kontrolom Islamske države (ISIL).
Kampovi u Siriji; Foto: Screenshot N1
Kampovi u Siriji; Foto: Screenshot N1
N1 Sarajevo / KlixIzvor

Članovi Predsjedništva BiH su 29. novembra jednoglasno usvojili zaključak o povratku bh. državljana iz kampova i Siriji i Iraku.

U zaključcima se navodi potreba reintegracije grupe od 24 osobe, žena i maloljetne djece koji su državljani BiH.

Predsjedništvo BiH, stoji u zaključku, pozvalo je Ministarstva spoljnih poslova, bezbjednosti, civilnih poslova BiH, kao i sve druge nadležne državne agencije i institucije da, u skladu sa pozitivnom zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima, koje je BiH potpisala, preduzmu potrebne mjere i radnje kako bi se obezbijedila zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku.

Predsjedništvo je pozvalo nadležne institucije da o preduzetim mjerama i radnjama redovno izvještavaju ovu instituciju.

Sarajevski portal Klix objavio je da će do do kraja sedmice u BiH biti deportovana djeca i žene koji su boravili na teritoriji pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku.

Pozivajući se na izvore iz obavještajnih struktura, ovaj portal je naveo da će u BiH stići 16 djece i osam žena.

Riječ je o deci i ženama koji su državljani BiH, a koji su sa odraslim muškim članovima porodice prethodnih godina otputovali u Siriju i pridružili se terorističkoj organizaciji ISIL.

U ovoj grupi će, kako se navodi, biti deportovana samo djeca i žene zarobljeni nakon pada ISIL-a u Siriji.

Za sada se ne zna šta će biti s muškarcima koji su se iz BiH pridružili ISIL-u, jer njihova deportacija za sada nije planirana, navodi Klix.

Prvobitno je, prije skoro dva mjeseca, bila planirana akcija deportacije devet muškaraca sa Interpolove poternice, ali je ta akcija obustavljena obzirom na to da je Turska započela vojnu akciju na severu Sirije.

U Siriju je iz BiH u posljednjih sedam godina otputovalo najmanje 200 muškaraca koji su se pridružili ISIL-u i skoro isto toliko žena i djece.

Mektić: Predsjedništvo BiH odlukom o repatrijaciji ugrozilo bezbjednost države

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku da se krajem ove sedmice repatrira 24 državljana BiH iz kampova Islamske države u Siriji, a da prije toga nije konsultovalo nijednu bezbjednosnu agenciju niti Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Za mene je šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsjedništva da se upuste u takvu aktivnost", kazao je Mektić.

On je naveo da mu nije poznato da je Predsjedništvo BiH, prije nego što je donijelo ovu odluku, konsultovalo bilo koju bezbjedonosnu agenciju niti su kontaktirali Ministarstvo bezbjednosti BiH.

"Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić.

Prema njegovim riječima, među 24 osobe koje će se iz Sirije vratiti u BiH ima više osoba o kojima nadležne institucije BiH ne znaju ništa.

"Tu ima žena, djece, boraca Islamske države. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti biometrijski podaci kako bi se provjerilo o kome se radi. Ko će u subotu stići u BiH ja uopšte ne znam niti znam ni kud ni šta sa tim osobama i kako sa njima postupati", rekao je ministar bezbjednosti BiH.

On je dodao da je ranija praksa bila da se prikupe podaci o osobama koje se vraćaju, kako bi se znalo ko dolazi u državu.

"Mi smo imali čitave procedure - ako su maloljetnici, žene, ko će ih prihvatiti? Ako je radikalizovana porodica, da vidimo da li ih treba dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantin, da se vidi da li su zaraženi? Usmjeravali smo postupak tako da se vraćaju osobe za koje mi imamo podatke da se nalaze na teritoriji Islamske države", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, donoseći ovakvu odluku, Predsjedništvo BiH se upustilo u delikatnu bezbjednosnu situaciju, jer organi BiH ne znaju ko će stići iz Sirije.

"Kako ćemo mi sada, kada oni stignu u BiH, znati ko dolazi i na osnovu čega ćemo provjeriti ko će doći? Kada dođu, kako možemo utvrditi da li su to državljani BiH ili nisu? Kud ćemo mi sa tim osobama? Kako postupati sa njima? Mi mjesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili smo ko će šta raditi i oni donesu takvu jednu odluku", naveo je Mektić.

On je ocijenio da je svojom odlukom Predsjedništvo BiH "ugrozilo bezbjednost države".

Portal Analitika