CEDIS

CEDIS: U oktobru izdvojeno oko 250 hiljada za održavanje mreže

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u oktobru preuzeli ukupno 189.838.419 kWh električne energije, što je za oko devet odsto niža porošnja u odnosu na septembarsku - saopšteno je iz CEDIS-a.
CEDIS: U oktobru izdvojeno oko 250 hiljada za održavanje mreže
Portal AnalitikaIzvor

''Najviše električne energije, ili gotovo 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2). Očitano je ukupno 371.078 mjernih mjesta, ili 92 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 98 odsto'', navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, ekipe Sektora za održavanje su u oktobru 1.750 puta intervenisale na terenu, a vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 250.194 hiljada eura.

''Tokom oktobra započeta je priprema projektne dokumentacije za izgradnju 22 objekta na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, ukupne vrijednosti oko milion i 391 hiljada eura. Najviše sredstava ili 280 hiljada eura, od navedenog iznosa, biće izdvojeno za izgradnju dva 10kV kabla (trafostanica 35/10kV Žabljak- TS 10/0,4kV Ski Centar Durmitor- br1 i br2) na području žabljačke opštine. Takođe tokom oktobra pokrenuti su postupci za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, radi izgradnje dvije trafostanice 10/0,4kV „Rena“ i „Nova 2“ u Baru i Ulcinju, čija je vrijednost oko 101 hiljadu eura'', ističe se u saopštenju.

Kako dalje ističu na distributivnu mrežu je tokom oktobra priključeno 406 novih korisnika.

''Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 2.172 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 318 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 400 hiljada korisnika na području Crne Gore'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika