Crna hronika

Za nepune tri godine uhapšene 23 osobe u inostranstvu, za Savovićem raspisana medjunarodna potjernica

U Interpolovoj bazi podataka postoji 306 medjunarodnih  potjernica koje je raspisao NCB Interpol Podgorica, od kojih je 198 za crnogorskim državljanima - kazao je u intervjuu za Pobjedu v.d. načelnika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene Dejan Boljević.
FOTO: Dragan Mijatović
FOTO: Dragan Mijatović
PobjedaIzvor

On je saopštio i da su u posljednje tri godine - od 2017. do 1. novembra 2019. godine, po međunarodnim potjernicama NCB Interpola Podgorica, u inostranstvu uhapšene 23 osobe, od kojih se dvanaest operativno vezuje za škaljarsku i kavačku kriminalnu grupu.

 

„S obzirom da se radi o inostranim potjernicama, tačne podatke o crnogorskim državljanima koje potražuju druge države ne možemo dati iz razloga što isključivo od zemlje koja raspisuje međunarodnu potjernicu zavisi da li ćemo mi dobiti taj podatak, odnosno da li će raspisanu potjernicu uputiti svim članicama Interpola ili samo pojedinim. Odsjek za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene uvijek ažurno postupa po svim zahtjevima iz inostranstva i njima pružamo svu potrebnu podršku tokom lociranja lica. Trenutno za oko 80 crnogorskih državljana postoji interesovanje iz inostranstva a u vezi sa raspisanim međunarodnim potjernicama“, rekao je u intervju za Pobjedu za Pobjedu v.d. načelnika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene Dejan Boljević.

POBJEDA: Nedavno je u Španiji uhapšen osuđenik Aleksandar Savović sa tri osobe od kojih su dvojica crnogorskih državljana zbog šverca droge. Da li ste u komunikaciji sa španskim vlastima i da li znate identitet osoba koje su uhapšene sa Savovićem?

BOLJEVIĆ: Uprava policije je u kontaktu sa nadležnim policijskim organima Španije preko Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol-Europol-Sirene. Uprava policije je raspisala međunarodnu potjernicu za Aleksandrom Savovićem o čemu je španska policija blagovremeno obaviještena, te se shodno tome, od strane Ministarstva pravde Crne Gore, očekuje slanje zahtjeva za njegovo izručenje putem međunarodno pravne pomoći.

 

 

Portal Analitika