Politika

Rudović i Demokrate traže vanrednu sjednicu Odbora za izborne reforme

Poslanici Demokrata i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović uputili su Odboru za izborne reforme zahtjev za sazivanje vanredne sjednice, na kojoj bi se raspravljalo o donošenju odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanju roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva.
Rudović i Demokrate traže vanrednu sjednicu Odbora za izborne reforme
MinaIzvor

Rudović i dva člana Odbora za izborne reforme iz Demokratske Crne Gore, Danilo Šaranović i Momo Koprivica, zahtijevaju da predsjednik tog skupštinskog tijela Branimir Gvozdenović tu sjednicu zakaže bez odlaganja, a najkasnije za utorak.

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da su tri poslanika predložila i dnevni red za tu sjednicu koji sadrži donošenje odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanje roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva u jedan zakonski projekat - Izborni zakonik.

„Na dnevnom redu koji su predložili je donošenje odluke o utvrđivanju roka u kom su članovi Odbora za izborne reforme i pridruženi članovi tog skupštinskog tijela dužni da dostave sve zakonske i druge projekte Odboru“, rekle su Demokrate.

Kako su naveli, na predloženom dnevnom redu je i donošenje odluke o utvrđivanju roka u kom su svi radni odbori dužni da Odboru za izborne reforme dostave konačne predloge utvrđenih rješenja ili sistematizovane predloge članova i pridruženih članova Odbora i predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Podnosioci zahtjeva navode da opozicija ima spremna rješenja, odnosno kompletne zakone, od kojih bi svi koji se odnose na izborno zakonodavstvo trebalo da budu objedinjeni jednim pravnim projektom, kakav bi bio Izborni zakonik.

Izborni zakonik bi, smatraju oni, bio ključni zamajac da izborni procesi u Crnoj Gori, kako su naveli, već jednom počnu da se odigravaju po određenim pravilima koja će garantovati jednaku startnu poziciju za sve sudionike u izbornom procesu.

Podnosioci zahtjeva smatraju da Zakon o teriotorijalnoj organizaciji mora da bude usvojen.

Kako su naveli, svako odugovlačenje smatrali bi opstrukcijom, jer nema opravdanja za činjenicu da je 60 odsto Crne Gore bez adrese.

Zbog toga su zaključili da odlaganja i odugovačenja ne smije biti.

Portal Analitika