Abiznis

Potrebna temeljna rekonstrukcija zastarjele vodovodne infrastrukture

Sagledavajući sve slabosti koji vodovodi imaju i idući u susret novom Zakonu o vodnim uslugama, Država i Opštine moraju  iznaći  sredstva  za  temeljnu  rekonstrukciju  vodovodne  infrastrukture koja  je  veoma zastarjela i koja utiče na velike gubitke, saopšteno je Portalu Analitika iz Udruženja vodovoda Crne Gore.
Potrebna temeljna rekonstrukcija zastarjele vodovodne infrastrukture
Portal AnalitikaIzvor

https://portalanalitika.me/clanak/352111/opstinski-vodovodi-izgube-69-2-odsto-vode-koja-se-isporuci

“Regionalni  vodovod  u  svom  poslovanju  snabdijeva  vodom  samo primorske vodovode i podatke koje plasira trebalo bi da se odnose na iste.  Malo je reći da su podaci kojima oni barataju zastarjeli i u velikom se razlikuju na današnje stanje u svim vodovodima Crne Gore”, naveli su iz Udruženja vodovoda Crne Gore u reagovanju na tekst ”Opštinski vodovodi izgube 69,2 odsto vode koja se isporuči“ u kojem se navode podaci iz Studije poslovanja Regionalnog vodovoda. 

Ističu da je njihovo udruženje u saradnji sa resornim ministarstvima pokrenulo rad na zamjeni azbestno- cementnog cjevovoda u Crnoj Gori i da su u prvoj fazi ovog projekta naišli na veliku pomoć UNDP-a.     

“Isto  kao  što  Država  ulaze  u  putnu  infrastrukturu  bilo  bi  poželjno  da  se  uloži  i  u  komunalno opremanje vodovodnih preduzeća.  Zbog  svega  gore  navedenog i  ne  želeći  da  analiziramo  koliko  su  podaci  „promašeni“  u  kom vodovodu,  ali pošto je akcentiran VIK Budva želimo da kažemo da podaci u procentima gubitaka u Opštini Budva ne odgovaraju stvarnima. Čudi da se ovakvi pokazatelji plasiraju od strane reprezenta vodosnabdijevanja na crnogorskom primorju sa kojim VIK Budva ima partnerski odnos i saradnju već skoro 10 godina.  Sigurni smo da će kolege iz  Regionalnog vodovoda za sva pitanja koja ih interesuju naići na otvorena vrata Udruženja vodovoda Crne Gore”, zaključuju iz Udruženja vodovoda Crne Gore. 
 

Portal Analitika