Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Kinematografija i vizuelne umjetnosti od posebnog značaja za saradnju između Meksika i Crne Gore

Kinematografija i vizuelne umjetnosti od posebnog značaja za saradnju između Meksika i Crne Gore

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas s ambasadorom Meksika u Crnoj Gori Markom Antonijem Garsijom Blankom.
Kinematografija i vizuelne umjetnosti od posebnog značaja za saradnju između Meksika i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o potencijalnom partnerstvu dvije države u oblasti kulture, Bogdanović je kazao kako prostor za saradnju postoji, i da bi u tom kontekstu trebalo inicirati potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture u cilju uspostavljanja regulatornog mehanizma za razmjenu programa u svim segmentima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

Naglašeno je da će u narednom periodu biti učinjeni dodatni napori za povezivanje institucija u oblasti kinematografije, muzike, plesa i vizuelnih umjetnosti, kao potencijalnih oblasti od obostranog interesa.

Ambasador Blanko je istakao da ta država već duže podržava projekte u zemljama regiona putem aktivnosti Meksičke agencije za razvoj međunarodne saradnje.

On je dodao da kultura predstavlja jedno od primarnih polja međudržavne saradnje, što, kako je naglasio, može u budućnosti biti i spona između Crne Gore i Meksika.

Blanko je takođe podsjetio da ta država ima izuzetno razvijenu filmsku industriju, ali i da su radovi brojnih meksičkih filmskih radnika posebno zapaženi na globalnom nivou, te da postoji veliki potencijal za direktnu saradnju u ovoj oblasti.

Tokom današnjeg susreta, Bogdanović je predstavio ambasadoru Blanku ključne aktivnosti i programe Ministarstva kulture, kao i djelatnost crnogorskih umjetnika.

U tom pogledu, obostrano je zaključeno da osnova za saradnju već postoji i da je potrebno dodatno razmotriti u narednom vremenskom okviru.

Portal Analitika