Kultura

Podgorički filmski festival: Filmske premijere sa svjetskih festivala

Četvrto po redu izdanje Podgorica film festivala dugometražnog i kratkometražnog igranog filma počinje 3. decembra u Crnogorskom narodnom pozorištu, a tokom šest dana filmske smotre biće prikazano preko 25 renomiranih ostvarenja.
Podgorički filmski festival: Filmske premijere sa svjetskih festivala
Portal AnalitikaIzvor

Program festivala koji ove godine donosi čak 14 premijera, bogat je filmovima koji dolaze sa svjetskih festivala, iz Kana, Berlina, Venecije, Toronta, Roterdama, Sarajeva.

Projekcije će biti prikazivane na Velikoj i Studio sceni CNP-a, dok će svakodnevne panel diskusije sa filmskim umjetnicima biti organizovane od 4.12. do 8.12. u podne, u hotelu Centre ville.

Festival će otvoriti film “O beskonačnosti”, Roja Andersona, a premijerno u Crnoj Gori biće prikazan novi film Romana Polanskog “Optužujem”, 6. decembra u CNP-u.

Takođe, jedan od najatraktivnijih domaćih ostvarenja, film “Ajvar” biće prikazan drugog dana festivala. Nakon filma, publici će se obratiti i glavni muški lik, jedan od najvećih srpskih glumaca srednje generacije Sergej Trifunović.

Organizatori festivala, NVO Podgorica film festival i crnogorska Kinoteka, ove godine će biti domaćini specijalnom gostu – Manuelu Albertu Klarou, čileansko-danskom direktoru fotografije, te će program ”Retrospektiva” biti posvećen upravo njemu.

Ovaj svjetski priznat snimatelj radio je kao direktor fotografije na jednom od najpopularnijih filmova prošlog PFF-a “The house that Jack built”. Klaro je sa Lars von Trierom radio i na filmovima “Melancholia” i “Nymphomaniac” koji će takođe biti prikazani na festivalskim projekcijama, a koji su osvojili brojne prestižne nagrade.

Podgorica film festival, zasnivajući se na međunarodnoj saradnji i razumijevanju među različitim kulturama, fokusiran je na promovisanje djela filmske umjetnosti i na podsticanje razvoja domaće i strane kinematografije i kreativnih industrija. Misija festivala je da animiraju poklonike filma i novu, mladu filmsku publiku.

Podrška medija im je važna u promovisanju kulture kao cjeline, bioskopske kulture i filmskog stvaralaštva sa umjetničkom vrijednošću.

U susret ovom velikom filmskom događaju koji će domaćoj publici prikazati ostvarenja od kojih većinu nije moguće vidjeti u bioskopima, biće održana pres konferenciju u subotu 30. novembra u 12:00 u etno džez klubu Sejdefa.

Na konferenciji za medije govoriće Andro Martinović, direktor crnogorske Kinoteke, Sanja Vojinović iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Sanja Vujisić, glumica i PR festivala.

U susret PFF-u, u ponedeljak 2. decembra, biće održana izložba “70 godina crnogorske kinematografije”, u CNP-u u 20:00h.

Portal Analitika