Politika

Radonjić konkurisao za člana Savjeta AZLP

Direktor Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Sreten Radonjić saopštio je da je konkurisao za člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) i da će u zavisnosti od ishoda odlučiti hoće li napustiti funkciju direktora Agencije.
Radonjić konkurisao za člana Savjeta AZLP
MinaIzvor

Radonjić je novinarima, nakon sjednici Savjeta ASK-a, kazao da je obavijestio članove tog tijela da je konkurisao za člana Savjeta AZLP.

“Ukoliko budem izabran podnijeću ostavku”, rekao je Radonjić i dodao da vjeruje da će biti izabran jer ispunjava sve uslove.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku ukoliko ne bude izabran na novu funkciju, Radonjić je rekao “vidjećemo”.

On je ocijenio da je mnogo bolje da novi direktor Agencije bude izabran sada, nego naredne godine kada bude izborna kampanja i poručio da se neće prijaviti na novi konkurs za direktora ASK-a.

"Ja bih mogao da budem tu još pet šest mjeseci i bolje da sad bude izabran direktor nego u sred izborne kampanje, kako bi bio potpuno spreman da se upozna sa radom i nadležnostima i bio u potpunosti spreman da preuzme Agenciju", rekao je Radonjić.

Radonjić je kazao da mu niko nije sugerisao da napusti funkciju direktora ASK-a, a svoj dosadašnji ocijenio je sa "odlično".

On je naveo da na tu odluku nije uticao ni veliki broj kritika koje su dolazile sa međunarodnih i domaćih adresa na rad ASK-a.

"Imamo pozitivne rezultate. Uvijek ima kritika, ali ima izuzetno dobrih rezultata. Prostora za poboljšanje ima, ali to nije uticalo na moju odluku da radim druge poslove", kazao je Radonjić.

Kako je rekao, preuranjeno je pitanje ko će ga naslijediti na toj funkciji.

Na konstataciju da ne ispunjava uslove propisane Zakonom o državnim službenicima i namještenicima jer je u penziji i ne može biti biran na javnu funkciju, Radonjić je rekao da treba bolje proučiti zakona.

“Davno sam bio u penziji, pet godina sam pauzirao i onda zasnovao radni odnos. Konkurišem iz radnog odnose na drugo mjesto. Imam parvo da konkurišem kao svi ostali građani, do 67 godine”, rekao je Radonjić.

Predsjednik Savjeta ASK-a, Momčilo Radulović, kazao da je da prelazak Radonjića na novo radno mjesto implicira da će Agencija imati novog direktora.

On je rekao da će Radonjić obavljati funkciju dok ne pređe na novo radno mjesto i da će nakon toga Savjet preduzeti zakonske aktivnosti predviđene za izbor novog direktora.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani naredne godine, a Radulović smatra da je to dovoljno vremena kako bi novi direktor bio upoznat sa svim dužnostima i nadležnostima.

„Dobro je da ove promjene imamo prije izbora i imamo vremena da nađemo adekvatno rješenje. Savjet će preduzeti sve aktivnosti da što prije popunimo mjesto direktora i da se krene sa radom, da bi Agencija bila spremna za izbore koji sijede“, rekao je Radulović.

On je rekao da ostavka Raodnjića neće otežati posao Savjetu, ali da bi moglo da stvori određene probleme za funkcionisanje Agencije.

„Potrudićemo se da što prije imamo rješenje i da Agencija u izborni proces uđe insititucionalno i funkcionalno spremna, što je Savjetu najbitnije“, dodao je Radulović.

Portal Analitika