Abiznis

Ubuduće bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim u državnim firmama

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, saopštio je danas da Predlog zakona o radu predviđa zasnivanje radnog odnosa bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, izuzev u firmama koje kontroliše država, odnosno lokalne samouprave.
Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube
Portal AnalitikaIzvor

„Rok za oglašavanje, u tom slučaju, biće tri dana. Predviđa se, takođe, pedesetak slučajeva gdje će se radni odnos raskidati bez diciplinskog postupka i po skraćenoj proceduri. Novi zakon uvešće humanizaciju u radne odnose, i biti po volji i zaposlenih, i poslodavaca“, rekao je ministar nakon sjednice Vlade, na kojoj je utvrđen pomenuti predlog zakona.

Purišić je kazao da je predlog usaglašen sa Evropskom komisijom (EK) i relevantim zakonodavstvom, sa 14 direktiva EU i sedam konvencija Međunarodne organizacije rada.

„U izradi zakona konusltovali smo Svjetsku banku i MMF, a predlog je utvrđen sa socijalnim partnerima, uz prisustvo i dobru saradnju akademske zajdnice i NVO. Rad na predlogu trajao je dosta dugo, gotovo tri godine, dok su konsultacije sa EK trajale gotovo godinu i po. Vlada je utvrdila moderan zakon koji pruža valjane odgovore na ciljeve koji su bili pred radnom grupom i Ministarstvom: da se ovo zakonodavstvo uskladi s evropskim standardima, da se obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada, da se obezbijede bolji mehanizmi zaštite zaposlenih i da se državi obezbijedi više mehanizama da se suzbije nelegalno tržište rada“, pojasnio je Purišić.

Ministar smatra da će predlog dati validne odgovore na sve aktuelne izazove s kojima se suočavaju društvo i poslovna zajednica.

„Novi zakon ima 40 normi više, a gotovo 85 odsto važećih normi je izmijenjeno ili dopunjeno. Stvoren je zakon po mjeri novoga vremena. Donijeli smo ga u transparentnoj proceduri, socijalnim dijalogom, a čak smo i odgovore na komentare EK radili sa socijalnim partnerima“, zaključio je Purišić.

Portal Analitika