Društvo

Ugrožavanje prirodnog ekosistema na Sinjajevini

Ekološki pokret ,,Ozon" je uputio inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore,  zbog ugrožavanja prirodnog ekosistma lokaliteta Margita na Sinjajevini, pošumljavanjem invazivnim vrstama, koje je izvršila Vojska Crne Gore.
Ugrožavanje prirodnog ekosistema na Sinjajevini
Portal AnalitikaIzvor

..Obavješteni smo da je na Sinjajevini,  lokalitet Margita,  Vojska Crne Gore izvršila pošumljavanje invazivnim vrstama, konkretno posađeno je 3.000 sadnica bora i smrče , čime je smatramo ugrožen prirodni ekosistem tog prostora, koje mapirano  i kao potencijalno NATURA 2000 područje. Takođe, studija zaštite urađena od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, u koju smo imali uvid, preporučila da se Sinjajevina proglasi Parkom prirode, pa vjerujemo da je pošumljavanje invazivnim vrstama prijetnja za uspješan završetak te procedure, kao i tradicionalni način života na Sinjajevini, te da bi najavljenim nastavkom ovakvog pošumljavanja (najavljeno 100.000 sadnica) bila učinjena ekološka i ekonomska  šteta i građanima koji izdižu na katun i državi Crnoj Gori.", objašnjava Aleksandar Perović, direktor Ozona.

Zakon o zaštiti prirode, konkretno  u članu 77, propisuje da je zabranjeno unošenje stranih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i njihovih uzgojnih primjeraka  u ekosisteme u kojima prirodno nijesu nastanjene, zbog čega u Ozonu smatraju da treba izvršiti inspekcijski nadzor i preduzeti adekvatne mjere, kako bi se spriečile posledice po ekosistem.

,,Neprihvatljivo je da se Ministar odbrane Bošković bavi kako on to kaže, citiraču:,,,davanjem potpuno drugačijeg izgleda Sinjajevini, kako bi ona mogla da živi i nekim drugim životom.", jer njegov posao nije da uzima ubija več da sačuva tradicionalni način života na tom području koje se koristi u većem djelu godine kao katun i koje je upravo zbog toga sačuvano, konzervirano i kao takvo  prepoznato za stavljanje pod nacionalni i međunarodni nivo zaštite, što je višestruki benefit za cijelo društvo.", ističe Perović.

Ekološki pokret ,,Ozon" će zajedno sa građanskom inicijativom ,,Sačuvajmo Sinjajevinu" obavjestiti sve relevantne insitucije o pošumljavanja invazivnim vrstama područja Sinjajevine, kako bi se pokušale preduprijediti dalje akcije takvog karaktera, pošto je ministar odbrane najavio sađenje 100. 000 sadnica na tom  prostoru, ćime bi se dodatno ugrozio prirodni ekosistem. 
 

Portal Analitika