Kultura

Promocija knjige "Crnogorska istorija" večeras u NB "Radosav Ljumović"

Promocija knjige Crnogorska istorija autora Živka Andrijaševića, u izdanju Pobjede, biće održana večeras u 19h, u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. O knjizi će govoriti autor Andrijašević, direktor i glavni urednik Pobjede Draško Đuranović, urednik i publicista Slobodan Čukić, kao i istoričar Adnan Prekić.
Promocija knjige "Crnogorska istorija" večeras u NB "Radosav Ljumović"
Portal AnalitikaIzvor

“Crnogorsku istoriju” je Pobjeda odštampala u godini svog velikog jubileja - 75 godina postojanja – i to zbog ogromnog interesovanja javnosti, društvenog značaja i važnosti publikovanja izdanja istorijske tematike.  Pred čitaocima je obimni izdavački poduhvat - još jedna kapitalna Andrijaševićeva studija - koja obuhvata sve periode prošlosti, od praistorije do današnjice, zahvatajući sve događaje, procese i fenomene crnogorskog trajanja.

Djelo "Crnogorska istorija" opisuje veliko istorijsko razdoblje - od praistorije do obnove nezavisnosti Crne Gore, na referendumu 2006. i današnjih dana... Tokom ovog dugog perioda, obrađivana je istorija države i društva, privredni život, istorija institucija, crnogorsko kulturno nasljeđe...Sve što je bitno u ovim segmentima istorije Crne Gore, u ovoj knjizi je najsažetije objašnjeno ili pomenuto.

Neophodna sažimanja, koja su rezultat namjere da se u jednoj knjizi, na 450 strana, napravi pregled cjelokupne prošlosti Crne Gore, ni u kom slučaju ne dovode u pitanje njenu izuzetnu istorijsku vrijednost, njen naučni karakter i ogromnu vrijednost znanja koje sadrži.

Svaka istorija Crne Gore, koja obuhvata velika hronološka razdoblja, neminovno je sinteza postojećih znanja o raznim temama i pojavama iz istorije, koju posebnom čini autorov pristup, pa ovakve knjige nepogrješivo ukazuju na autorovu obaviještenost i poznavanje izvora i literature, kao i umijeće da obilje istorijskih podataka i znanja saopšti sistematično, razumljivo i analitično.

Zato je knjiga koja predstavlja pregled nacionalne povijesti nesumnjivo poseban istoriografski rod, a ovo Andrijaševićevo djelo kapitalno izdanje moderne crnogorske istoriografske publicistike.

Knjiga se može kupiti u Oglasnim odjeljenjima Pobjede u Podgorici - Ulica 19. decembra br. 5 i Bulevaru Revolucije 15, kao i u Nikšiću, u Ulici Baja Pivljanina bb. 

Portal Analitika