Abiznis

MORT: Adriatic dostavio svu dokumentaciju, u toku kontrola

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da je kompanija Adriatic propertis koja gradi hotel “Kraljičina plaža” na Miločeru, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i da njena kontrola je u toku kod nadležne inspekcije.
MORT: Adriatic dostavio svu dokumentaciju, u toku kontrola
Nova PobjedaIzvor

Nedavno je u Miločerskom parku održan protest zbog početnih radova na gradilištu budućeg hotela ‘Kraljičina plaža’, koje izvodi kompanija Adriatic properties. Novi protest građana i vladajuće koalicije u Budvi zakazan je za petak. Iz budvanske vladajuće koalicije tvrde da do znanja da ostaju pri deklaraciji o Miločerskom parku, koja je usvojena u oktobru 2017. a kojom je Opština Budva tražila da se zaštiti stoljetni park od izgradnje stanova.

Iz MORT-a su za CdM kazali da su HTP Miločer i Adriatic Propertis 1. novembra ove godine Direktoratu za inspekcijski nadzor i licenciranje, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, podnijeli prijavu građenja, na dijelu katastarske parcele br. 970 KO Sveti Stefan.

-Lokacija, označena br.1 nalazi se u zahvatu hotelskog rizorta Miločer, u zahvatu Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore, odnosno Urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, Opština Budva, kojim je planirana izgradnja hotela sa pet zvjezdica - naveli su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma

U tom Vladinom resoru ističu da je uz prijavu građenja, dostavljeni revidirani Glavni projekat i Idejno rješenje, izvještaj revizije i izjava revidenta, polisa osiguranja od odgovornosti projektanta, polisa osiguranja revidenta, ugovor sa izvođačem radova, ugovor o stručnom nadzoru, list nepokretnosti i saglasnost Glavnog državnog arhitekte.

-Što se tiče ostalih saglasnosti, utvrđeno je da je investitor oslobođen naknade za komunalije, jer se radi o objektu od opšteg interesa – hotelu sa pet zvjezdica, pojašnjavaju iz MORT-a.

Posebno je naglašeno da u Glavnom projektu nema saglasnosti CEDIS-a, iako je zahtjev predat 13. avgusta 2019. godine, na koji nije odgovoreno u roku od 15 dana od dana prijema akta, te se time po zakonskim odredbama, smatra da je nadležni organ za tehničke uslove saglasan sa priključenjem, kako je projektovano u Glavnom projektu.

Kompanija Adriatic propertis priložila je saglasnost budvanskog Vodovoda i kanalizacije 22. avgusta ove godine, saobraćajnu saglasnost Opštine Budva od 8. oktobra 2019, kao i saglasnost na mjere zaštite od požara od 22. avgusta tekuće godine.

-Regionalni vodovod nema istraživanja jer je investitor već oslobođen plaćanja naknade za izgradnju regionalnog vodovoda, budući da se radi o hotelu sa pet zvjezdica, a što je u skladu sa Zakonom o regionalnom vodosnabdijevanju Crnogorskog primorja. Trenutno, urbanističko-građevinska inspekcija obavlja kontrolu dostavljene dokumentacije”, zaljučili su iz MORT.

Predsjednik budvanskog DPS Predrag Jelušić kazao je da je 1. novembra ove godine investitor izvršio prijavu gradnje.

-Investitor je izvršio prijavu gradnje 1. novembra ove godine uz dostavu sve prateće dokumentacije prema onome što predviđa Zakon o uređenju prostora sa svim saglasnostima i elaboratima i urađenim studijama. Na taj način ispunio je sve zakonske uslove za početak gradnje – objasnio je Jelušić.

Dodaje i da je jedan od dokumenata koji je investitor bio dužan da dostavi prije gradnje bila analiza postojeće hortikulture.

-Odnosno saglasnost nadležnih istitucija oko prostora i zaštitnog prostora odnosno konkretno samog dijela gdje se hotel pravi, što je urađeno. Postoje sva uredna prijava gradnje od 1. novembra ove godine i ne vidim nijedan razlog zašto bi se sada bilo koji projekat koji je po planu i koji je prošao zakonsku proceduru i stekao preduslove za početak gradnje bio osporavan na ovaj način kao što se sad dešava – zaključuje Jelušić.

Portal Analitika