Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Nuhodžić-Hatčinson: Crna Gora dobar primjer afirmacije rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru

Nuhodžić-Hatčinson: Crna Gora dobar primjer afirmacije rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije su posvećeni politikama Nato alijanse, a posebno pitanjima rodne ravnopravnosti i na tom planu postižu značajne rezultate, poručeno je na današnjem sastanku ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za program „ Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hatčinson.
Nuhodžić-Hatčinson: Crna Gora dobar primjer afirmacije rodne ravnopravnosti u bezbjednosnom sektoru
Portal AnalitikaIzvor

Ministar je ovom prilikom istakao da se  posebna pažnja posvećuje Akcionom planu za primjenu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325-Žene, mir i bezbjednost. 
Opredijeljenost Vlade Crne Gore da unapređuje rodnu ravnopravnost u sektoru bezbjednosti potvrđena je i značajnim brojem zaposlenih žena  u MUP-u i Upravi policije, sa intencijom da se taj broj u skorijem periodu  povećava. 
„MUP i Uprava policije u kontinuitetu svojim djelovanjem i proaktivnim pristupom  obezbjeđuju poštovanje principa rodne ravnopravnosti i nediskriminacije i time doprinose da svi zaposleni imaju jednake mogućnosti“, naglasio je ministar Nuhodžić.
Prema njegovim riječima, potvrda posvećenosti MUP-a zaštiti žena su i rezultati u oblasti prevencije i zaštite od svih vidova nasilja. Cilj nam je da stvorimo društvo sa nultom tolerancijom na nasilje, a u tome nam pomažu civilni sektor, mediji i regionalni i međunarodni partneri, saopštio je ministar Nuhodžić.
Sastanak je bio prilika da ministar informiše i o novinama u oblasti borbe protiv trgovine ljudima, na strateškom, normativnom i operativnom planu. 
Specijalna predstavnica Generalnog sekretara NATO-a za program „Žene, mir i bezbjednost“ Kler Hatčinson je pohvalila dobre prakse koje crnogorsko društvo ima u oblasti rodne ravnopravnosti  i istakla zadovoljstvo odgovornim  odnosom MUP-a i Vlade Crne Gore prema ovoj temi.
Zajednički je ocijenjeno da su MUP i Uprava policije jačanjem  transparentnosti i osnaživanjem integriteta službenika doprinijeli većem povjerenju građanki i građana Crne Gore u svoj rad, te konstatovano da su žene u Crnoj Gori ohrabrene da prijave nasilje i bilo koji vid diskriminacije. 
 

Portal Analitika