Abiznis

U HD Laković osniva se sindikat, biće testirana neradna nedjelja za sve

Autonomni građanski pokret (AGP) saopštio je danas da će u lancima megamarketa HD Laković biti osnovan sindikat, kao i da će uskoro biti testirana inicijativa koja podrazumijeva neradnu nedjelju za sve zaposlene.
U HD Laković osniva se sindikat, biće testirana neradna nedjelja za sve
Portal AnalitikaIzvor

“Sledeća inicijativa je da se osnuje sindikat u kompaniji HD Laković, teda se podrži inicijatva da se krivično djelo sitne krađe (do 150.00 €)izvršeno u maloprodajnim objektima goni  po službenoj dužnosti”, piše u saopštenju nakon sastanka AGP-a sa čelnicima HD Laković.

Na sastanku su predstavnici kompanije HD Laković prezentovali svoj način poslovanja koji obezbjeđuje najpovoljnije cijene proizvoda na tržištu, te svoje nastojanje za širenjem kompanije po istom principu, a koji predviđa najkvalitetniju uslugu uz što manju cijenu. Sa zadovoljstvom su istakli da su jedni od inicijatora neradne nedjelje u trgovinama, te smatraju da taj dan treba biti namijenjen za okupljanje porodice.

“Predstavnici AGP- su istakli da je neophodno uvesti poštovanje zakona koji propisuju radnička prava u cijelom sektoru trgovine. U tom cilju su predložili da kompanija HD Laković podrži četiri inicijative koje će pokrenuti AGP.  Prva inicijativa je da se uvede precizna evidencija na radu u vidu elektronskih čitača odlaska i dolaska na rad, uz propratnu evidenciju u skladu sa Zakonom o evidencijama na radu, kako bi se efikasno vodio broj ostvarenih radnih sati  u cijelom sektoru trgovine, te će to prvi primjeniti u svojim objektima kao primjer odgovornog odnosa prema radnicima”, dodaje se u saopštenju.

Poslednja  inicijativa je, kako se dodaje u saopštenju, da se rad nedeljom tretira kao rad praznikom za sve zaposlene u Crnoj Gori.

"Predstavnici kompanije su pozitivno odgovorili na sve četiri inicijative, te podržali ideju da se predsjedniku sindikatao bezbjedi kancelarija sa potrebnom opremom i da to radno mjesto bude profesionalno, odnosno predsjednik sindikata će se baviti isključivo samo tim poslom. AGP će dati podršku u pravnom i tehničkom smislu osnivanju sindikata", naveli su u saopštenju.

Takođe, dogovoren je novi sastanak radi realizacije pomenutih inicijativa.

AGP pozdravlja i prepoznaje iskren pristup rješavanju problema radnika u sektoru trgovine,ne sumnja da je menadžment kompanije HD Laković od riječi i da će ispuniti sve ono što je obećao.

"AGP će dalje nastaviti sa aktivnostima na uspostavljanju dijaloga, po pitanju prava radnika sa svim poslodavcima, jer samo tako možemo doći do kavlitetnih rješenja", zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika