Zanimljivosti

Ovo su ključni hormoni koji utiču na plodnost

Hormoni imaju veoma važnu ulogu u začeću. Njihov disbalans može biti prepreka da žena ostane u drugom stanju.
Ovo su ključni hormoni koji utiču na plodnost
parents.comIzvor

Ništa nije tako frustrirajuće kao čekanje da se pojave one dve ružičaste linije na testu za trudnoću, i tako svaki mjesec.

Borba sa neplodnošću može biti emotivno, fiziki i psihički iscrpljujuće iskustvo, ali u mnogim slučajevima rješenje može biti jednostavnije nego što se misli, a jedna od stvari koja može uticati na šanse da žena zatrudni jesu - hormoni i njihov disbalans.

Ključni hormoni koji utiču na plodnost

Ljudsko tijelo luči mnoštvo različitih hormona, ali samo nekoliko njih ima glavnu ulogu u začeću. Ukoliko se sumnja na hormonalni disbalans kao prepreku za začeće, misli se na sljedeće hormone i njihov status.

FSH je najvažniji hormon za plodnost. FSH folikul stimulirajućeg hormona odgovoran je za održavanje pravilnosti ciklusa i stvaranje zdravih jajnih ćelija.

LH ili luteinizirajući hormon (lutropin) je hormon koji se mjeri u setovima za predviđanje ovulacije kod kuće (OPK). LH je hormon koji poručuje tijelu da oslobodi jajnu ćeliju koja je spremna za oplodnju.

AMH, koji se naziva i anti-Milerov hormon, odgovoran je za održavanje nezrelih jajnih ćelija koje tijelo ima. Progesteron je ključan hormon u pripremi tijela za trudnoću. Nazivaju ga još i "majkom svih hormona."

Progesteron je hormon koji je obično odgovoran za spontane pobačaje. Razdražljivost, bolne i osjetljive dojke, napet i bolan trbuh samo su neki od simptoma nedostatka progesterona.

Prolaktin je hormon koji upravlja proizvodnjom mlijeka, ali takođe ima ključnu ulogu u osiguravanju redovnih ciklusa, što je bitno pri pokušaju začeća.

T3 (trijodtironin) i T4 (tiroksin) su hormoni štitaste žlezde i imaju veliki uticaj na mogućnost začeća.

"Štitasta žlijezda, nadbubrežna žlijezda i ženski reproduktivni organi su povezani. Ako postoji problem sa štitastom žlijezdom ili nadbubrežnom žlijezdom, trudnoća može postati izazov. Dobra vijest je da test hormonalne neravnoteže za disfunkciju ove dvije žlijezde može da otkrije probleme koji se u većini slučajeva rješivi. Mnoge žene otkriju da kada se funkcija štitaste žlijezde vrati u normalu, one lako zatrudne", kaže dr Elena Vilanueva.

Portal Analitika