Društvo

Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu

Na poziv ministra obrazovanja i mladih Francuske Žan Mišela Blankera, ministar prosvjete dr Damir Šehović prisustvovao je sastanku ministara obrazovanja država potpisnica Evropske kulturne konvencije Savjeta Evrope, koji je održan u Parizu, a teme sastanka bile su etičko korišćenje digitalnih alata, razvoj kritičkog razmišljanja djece, kao i mogućnost otvaranja Opservatorije za predavanje istorije u Evropi.
Digitalizacija i kritičko razmišljanje u fokusu
Portal AnalitikaIzvor

U fokusu pažnje bile su politike koje bi trebalo primijeniti u svjetlu sve intenzivnije digitalizacije obrazovnog procesa, a razmijenjena su mišljenja o međunarodnim praksama i poteškoćama sa kojima se države članice Savjeta Evrope susrijeću u suočavanju sa izazovima koje donosi zloupotreba tehnologije, kao i društvenih mreža. Ministri su razgovarali o uvođenju zajedničkog principa koji bi približio mladima njihova prava, ali i upozorio na opasnosti koje nosi aktivnost na društvenim mrežama, a koje se odnose na zaštitu ličnih podataka koji su u posjedu kompanija koje obezbjeđuju internet servise.

Ministri su predložili uspostavljanje Opservatorije za predavanje istorije u Evropi, kao inovativnog, politički neutralnog koncepta, koji doprinosi snaženju povjerenja i suživota u višenacionalnim i višekonfesionalnim društvima.

Na marginama konferencije, ministar Šehović je imao brojne susrete sa ministrima obrazovanja, a razgovarao je i sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović-Burić, kao i generalnom direktorkom za demokratiju Savjeta Evrope Snežanom Samardžić-Marković i direktorom za demokratsku participaciju Matjažom Grudenom.

Ministar se, takođe, sastao i sa predstavnicima crnogorske dijaspore, sa kojima je razgovarao o značaju aktivnosti iseljenika za očuvanje naše kulture, jezika i tradicije u Francuskoj.

Sagovornici su se saglasili da poseban značaj ima škola crnogorskog jezika koju već duže vrijeme organizuje udruženje iseljenika Asocijacija Montenegro, a koja će i ubuduće imati podršku Ministarstva prosvjete. Bilo je riječi i o drugim potencijalnim projektima iz oblasti kulture, kao i daljoj mogućoj saradnji sa Vladom Crne Gore.

Portal Analitika