Svijet

Švajcarska ostala bez 500 glečera

Na jednoj krivini na putu koji vodi do vrhova Alpa u Švajcarskoj nalazi se hotel "Belvedere" podignut 1880. godine, a iz kojeg se pruža najbolji vidik na jedan od najvećih glečera Rone.
Švajcarska ostala bez 500 glečera
Agencije / TanjugIzvor

Hotel je zatvoren jer se glečer smanjio za više od dva kilometra i pogled više nije atraktivan kao nekad.

Švajcarska je poznata po glečerima, a za samo nekoliko godina ostala je bez njih 500, koji su se otopili i slili u rijeke.

Za sada se nivo rijeka podigao, ali stručnjaci se brinu da će na duge staze vode u rijekama opadati i da će zemlja imati problema sa vodom za piće.

Rojters je montažom uporedio slike planinskih masiva prekrivenih glečerima i njihovo današnje stanje, da bi prikazao koliko je pejzaž izmijenjen.

Stručnjaci upozoravaju da će se do kraja vijeka otopiti odnosno nestati 90 odsto glečera, a sada ih je ostalo još 1.500.

Otapanje glečera uticaće na stijene koje su oni pokrivali i one će početi da se odronjavaju ugrožavajući puteve, a i stambena naselja, koja će se naći na putu odrona.

"Mi nikada nijesmo vidjeli tako brzo topljenje glečera za 150 godina od kako pratimo stanje leda na planinama", izjavio je Herman Has koji vrši mjerenja glečera u Švajcarskoj.

Portal Analitika