Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Zainteresovanost američkih investitora za CG je veća za 50 odsto, moramo dodatno povećati transparentnost

Zainteresovanost američkih investitora za CG je veća za 50 odsto, moramo dodatno povećati transparentnost

Mi u američkoj ambasadi u proteklih devet mjeseci vidjeli da je za 50 odsto povećana zainteresovanost američkih investitora za poslovanje u CG. Ipak mislim da trgovina i investicije mogu procvjetati jedino kada postignemo visok stepen transparentnosti i pouzdanja u crnogorskom biznis ambijenutu - poručila je Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.
Zainteresovanost američkih investitora za CG je veća za 50 odsto, moramo dodatno povećati transparentnost
Portal AnalitikaIzvor

''Teško je povjerovati da je zapravo protekla čitava godina od kada sam stigla i od kada sam mogla da vam se obratim. Vjerujem da će 2019. godina biti godina puna uspjeha i ona u kojoj će odnosi Crne Gore i Sjedinjenih američkih država još više osnažiti. Kada sam se predstavila pričala sam o inicijativama zajednice AmCham-a. Tada sam podcrtala tri ekonomska i biznis prioriteta - ekspanzija trgovine i investicija između naše dvije zemlje, transparentnost i kontinuirana posvećenost u podržavanju preduzetnika Crne Gore. Ako se sjećate tada sam vam rekla da je moj tim u američkoj ambasadi u procesu kontaktiranja svih 50 američkih država kako bi razmatrali biznis i ekonomske mogućnosti u Crnoj Gori. To je po mom mišljenju bio vrlo efektivan pristup i dalo je rezultate jer smo mi u američkoj ambasadi u proteklih devet mjeseci vidjeli da je za 50 odsto povećana zainteresovanost američkih investitora za poslovanje u CG. Mislim da je i članstvo u NATO doprinijelo da dio investitora iz Amerike vidi Crnu Goru kao stabilnu i sigurnu destinaciju'', kazala je Rajzing Rajnke

Ona smatra da trgovina i investicije treba tek da procvjetaju i da postoji prostor za unaprjeđenje.

''Mislim da trgovina i investicije mogu procvjetati jedino kada postignemo visok stepen transparentnosti i pouzdanja u crnogorskom biznis ambijenutu. Mislim da postoji prostora za unaprjeđenje. Iako pristižu zanimljive strategijske ponude i razni strani investitori se javljaju na tendere bilo da je to u oblasti energetike ili na nekim drugim značajnim poljima, čujemo razne komentare, pitanja i izražavanje zabrinutosti od nevladinih organizacija, intenacionalne zajednice i raznih firmi o javnom sektoru nabavki. Imam predlog, a to je da zajedno radimo na indetifikovanju načina da poboljšamo tendersku transparentnost. Mislim da će ovo poslati jaku poruku stranim investitorima da Crna Gora nudi fer biznis ambijent i jednake uslove za sve.

Svi znamo da je razvoj zdravog i uspješnog ambijenta za preduzetnike veoma značajno za ovu zemlju. Moram reći da mi je veoma drago da što sam svjedočila činjenici da je preduzetnički eko sistem napravio veliki iskorak u 2019. godini. Vjerujem da je moja ambasada znatno doprinijela tom uspjehu. Poslali smo pet preduzetnika na globalni preduzetnički samit. Pomagali smo ključnim preduzetnicima da u septembru osnuju prvu preduzetničku konferenciju u septembru. Takođe smo se dogovorili da pošaljemo tri preduzetnika u nastajanju u SAD u sklopu našeg internacionalnog programa posjetioca kako bi istražili veze između nauke, tehnologije i društvenog uticaja'', istakla je Rajzing Rajnke.

Ona dalje smatra da u narednoj godini možemo nadograditi i poboljšati uspjehe iz 2019. godine. 

Ona je poručila da Ambasada planira da organizuje putovanje u Silikonsku dolinu za preduzetnike, poslovne lidere i vladine službenike, kako bi se upostavile jače komercijalne veze između dvije zemlje. U tom kontekstu, ambasadorka je istakla da će biti partneri u unapređenju saradnje javnog i privatnog sektora u pružanju digitalnih usluga za javnost, što je započeto seminarom u saradnji sa Kancelarijom za inovacije iz Kalifornije, koji je održan u ReSPA-i, u Danilovgradu.

"Ohrabrujem Vladu Crne Gore i AmCham Montenegro da intenziviraju angažman sa kalifornijskom Kancelarijom za inovacije, a moj tim je spreman da pomogne u tome", poručila je ambasadorka Rajzing Rajnke.

AmCham sprovodi Program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ od aprila 2017. godine, koji ima za cilj podizanje nivoa uzajamnog razumjevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od strane javne uprave, ali i privatnog sektora. Već jedanaest godina AmCham je poslovna asocijacija je posvećena unapređenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija.

Portal Analitika