Hoteli

Imamo potrebne saglasnosti i dozvole za gradnju „Kraljičine plaže“

Na protestu protiv gradnje hotela „Kraljičina plaža“, održanom u nedjelju, iz razloga u koje ne želimo da ulazimo iznesen je niz netačnih podataka. Prvi je da je gradnja počela bez prijave nadležnima, saopšteno je iz kompanije Adriatic Properties koja će graditi pomenuti hotel u Miločerskom parku.
Imamo potrebne saglasnosti i dozvole za gradnju „Kraljičine plaže“
Portal AnalitikaIzvor

 „Taj navod nije tačan jer je gradnja prijavljena Ministarstvu održivog razvoja i turizma 1. novembra 2019. godine. Takođe, navedeno da je kompanija Adriatic Properties nema potrebne saglasnosti i dozvole, što nije tačno. Istom ministarstvu su saglasnosti dostavljene na vrijeme što će nadamo se i ministarstvo, odnosno njihovi inspekcijski organi i utvrditi“, ističe se u saopštenju kompanije,  dostavljenom Portalu Analitika. 

Kako se dodaje, „s obzirom da djelujemo u skladu sa istim zakonom kao i organizatori protesta, treba znati da u skladu sa zakonom ne postoji građevinska dozvola za gradnju već prijava građenja koja je uredno predata nadležnom ninistarstvu". 

„S obzirom da smo prijavu dali 1. novembra jasno je da su se stekli uslovi za početak gradnje, a u skladu sa važećom zakonskom regulativom. Što se tiče komunalija na koje se takođe pozivaju organizatori protesta, oslobođeni smo od plaćanja istih kao objekat od opšteg interesa, u skladu sa članom 239. Zakona o planiranju i izgradnji objekata. Što je ustaljena zakonska procedura za ovu vrstu objekata kako u našem slučaju tako kod drugih pravnih lica u Crnoj Gori koji grade slične objekte a na osnovu ovog Zakona“, navodi se u saopštenju. 

Što se tiče sječe stabala, kompanija Adriatic Properties je na osnovu rješenja Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u skladu sa zakonom uradio elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu.

„Taj elaborat sadrži sve informacije u vezi sa tretmanom biljnih vrsta na lokaciji. Ukupno su bila objavljena četiri javna obavještenja kojima se pozivala sva zainteresovana javnost da se uključi u proces odobrenja ili osporavanja elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Pored navedenog, dana 18.01.2019 godine održana je i javna rasprava na  kojoj su se samo pojavili predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i predstavnici investitora. Nakon sprovođenja svih neophodnih zakonskih procedura Rješenje o izdavanju saglasnosti za elaborat o uticaju na životnu sredinu je zvanično izdato 13.02.2019. godine“, precizirano je u saopštenju. 

Bitno je, ističu, naglasiti da će na istoj lokaciji i u objektu biti zasađeno preko 250 stabala drveća kao i 5,900 malog i žbunastog rastinja.

„Objekat koji gradimo ne predstavlja devastaciju Miločerskog parka, jer je predviđena gradnja na građevinskoj parceli, a ne na zaštićenom zelenilu, na lokalitetu označenom kao Lokacija 1 (UP1). Na toj lokaciji se već nalazio stari objekat „Kraljičina Plaža“, a novi objekat osim pozicije starog objekta pokriva: parking starog objekta, punilicu za gorivo sa pripadajućim podzemnim rezervoarom“, zaključuje se u saopštenju.  
 

Portal Analitika