Abiznis

Otvaranje Poglavlja 8 neizvjesno, pomoć Montenegroerlajnsu nije smetnja

Imajući u vidu trenutnu situaciju u Evropskoj uniji, u ovom momentu je nezahvalno prognozirati kada će pregovori u Poglavlju 8 Konkurencija biti otvoreni. Crna Gora je ispunila sva mjerila za otvaranje Poglavlja 8 tako da slučaj Montenegro Airlinesa nije prepreka za njegovo otvaranje, izjavila je za Portal Analitika pregovaračica za Poglavlje 8 i generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.
Foto: Dan
Foto: Dan
Portal AnalitikaIzvor

Ona je dodala  da su nadležne institucije u Crnoj Gori tokom prethodnog perioda posvećeno i odgovorno radile na ispunjavanju definisanih obaveza i da su ispunili sva početna mjerila predviđena za otvaranje ovog poglavlja.

Crna Gora je u pregovorima sa EU otvorila sva poglavlja osim Poglavlja 8, koje se odnosi na konkurenciju.

Jakićeva kaže da je Evropska komisija postavila pet mjerila za otvaranje ovog poglavlja. 

„Mjerila se odnose na izmjenu zakonodavstva u oblasti državne pomoći; obrazovanje operativno nezavisnog tijela koje će imati nadležnosti i resurse neophodne za potpunu primjenu pravila o državnoj pomoći; usklađivanje šema fisklane pomoći i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama, programa podsticaja i promocije biznis zona; popis svih mjera državne pomoći i definisanje akcionog plana za usklađivanje sa preostalim šemama pomoći ili ekvivalentnim mjerama koje su ocijenjene kao nekompatibilne sa obavezama koje proizilaze iz SSP. Poslednje mjerilo odnosilo se na usvajanje plana restrukturiranja za Kombinat aluminijuma Podgorica. Ovo mjerilo više nije relevantno, s obzirom da je u KAP uveden stečaj“, precizirala je Jakićeva za naš portal. 

Ističe da je, u odnosu na postavljena mjerila, sproveden čitav niz kako zakonodavnih, tako i institucionalnih reformi. 

„Konkretno, u februaru 2018. godine donijet je novi Zakon o kontroli državne pomoći, koji uključuje sve neophodne elemente za efikasnu kontrolu državne pomoći. Kroz izmjene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije, koje su takođe usvojene početkom 2018. godine, nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije proširene su i na oblast kontrole državne pomoći. Takođe, u oblasti šema fiskalne pomoći izvršeno je usklađivanje zakonodavnog okvira sa zakonodavstvom EU i to: Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o slobodnih zonama i drugih propisa“, navela je Jakićeva. 

Naglasila je da su aktivnosti koje je Crna Gora preduzela u ovom poglavlju pokazatelj spremnosti i posvećenosti na ispunjavnju obaveza koje proizilaze iz evropske agende, što je rezultiralo i izradom Pregovaračke pozicije koja je usvojena od strane Vlade Crne Gore u martu 2019. godine.

„Crna Gora je ispunila sva mjerila za otvaranje Poglavlja 8 tako da slučaj Montenegro Airlinesa nije prepreka za njegovo otvaranje.  Tome u prilog najbolje govori izjava komesara za proširenje Johanesa Hana da je “Crna Gora je pouzdani regionalni igrač, zemlja koja je najviše napredovala i računam na to da će Crna Gora nastaviti da promoviše evropsku perspektivu za sve države regiona“, zaključuje Jakićeva. 
 

Portal Analitika