Svijet

SAD: Ministar odbrane smijenio glavnog sekretara mornarice

Američki ministar odbrane Mark Esper smijenio je glavnog sekretara mornarice Ričarda Spensera nakon što je u njega izgubio povjerenje zbog načina na koji je vodio slučaj pripadnika jedinice mornaričkih Foka (Navy SEAL) optuženog za ratne zločine.
Mark Esper lijevo, Ričard Spenser desno
Mark Esper lijevo, Ričard Spenser desno
HinaIzvor

"Duboko sam uznemiren zbog načina na koji je istaknuti službenik ministarstva odbrane vodio taj slučaj", kazao je Esper dodavši da više nema povjerenja u sekretara Spensera.

Ubrzo je Donald Tramp objavio kako će američkog ambasadora u Norveškoj Kena Brajtvejta imenovati za novog sekretara mornarice.

Ova smjena dramatičan je preokret kontroverznog slučaja u koji je umješan pripadnik specijalne jedinice američke ratne mornarice Navy SEAL, popularnih Foka, Edvard Galager (40).

On je optužen za ubistvo iračkog ratnog zarobljenika, međutim Vojni sud ga je oslobodio optužbe za ubistvo, ali ga je osudio za protivzakonito poziranje s lešom zarobljenog pripadnika Islamske države u Iraku 2017.

>>> Tramp pomilovao oficire optužene za ratne zločine <<<

Tramp mu je vratio čin

Skinut mu je čin, koji mu je Tramp ovoga mjeseca vratio.

"Ratna mornarica neće oduzeti ratniku i SEAL-ovcu Ediju Galageru značku trozupca. Na ovom slučaju se od početka radilo vrlo loše. Vratite se na posao”, napisao je Tramp na Twitteru.

Esper je naveo da je izgubio povjerenje u Spensera nakon što je saznao kako je sekretar mornarice predložio Bijeloj kući da se Galageru omogući penzionisanje sa sadašnjim činom i bez gubitka statusa Foke.

Kritičari kažu da Trampovi potezi narušavaju vojno pravosuđe i šalju poruku da će se vojni zločini tolerisati.

Galagher i još tri SEAL-ovca obaviješteni su prošle sedmice da se moraju pojaviti pred odborom koji će odlučiti o njihovom statusu.

Portal Analitika