Region

Srbija dobija deklaraciju o vojnoj neutralnosti

Srbija bi 2020. godine, na Sretenje, mogla da dobije važan dokument deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje, piše RTS.
Srbija dobija deklaraciju o vojnoj neutralnosti
RTSIzvor

To je potvrdio predsjednik Aleksandar Vučić. Riječ je o više dokumenata, među kojima će se naći i Strategije odbrane i nacionalne bezbjednosti.

Prije dvanaest godina srpski parlamentarci podržali su Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije. Vojna neutralnost mogla bi da bude na dnevnom redu Skupštine i 2020, u formi Deklaracije.

„Vjerujem da bi jedna vrsta potvrde unutrašnje i spoljne politike za koju mislim da je izazvala poštovanje cijelog sveta, da bi to mogli da uradimo zbog budućih generacija. Mi se te politike držimo, ali je važno kada potvrdite jedan kurs i kada taj kurs potvrdite onda vas i drugi posmatraju na taj način. Meni je belgijska premijerka rekla, vi ste postali poznati po nezavisnoj politici, ja sam na to ponosan“, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednica Vlade potvrđuje – inicijativa predsednika Republike razmatrna je i na nedavnoj sednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

„Mislim da treba još jednom, u trenutku kada se suočavamo zaista sa raznim pritiscima spolja, sa raznih strana, da potvrdimo građanima Srbije još jednom našu neutralnost našu prije svega vojnu neutralnost i da se to nikako neće dovoditi u pitanje“, istakla je premijerka Ana Brnabić.

Portal Analitika