Društvo

Očišćena plaža u Igalu

Sunčan novembarski dan bio je idealna prilika da se Milica Boca i ekipa okupe na plaži u Igalu. Iako sunčan, dan nije bio pogodan za kupanje ali za čišćenje plaže itekako jeste. Jesenje bure donijele su na iglasku plažu svakojakog smeća a Milica Boca i ekipa potrudili su se da sve sakupe.
Očišćena plaža u Igalu
Portal Analitika/EU InfoCentarIzvor

Potpomognuti radnicima preduzeća “Čistoća“  i učenicima Srednje škole “Ivan Goran Kovačić“i dvije osnovne škole “Dašo Pavičić“ i “Milan Vuković“, Milica i društvo iz organizacije “Ne bacajte boce“, subotnje popodne posvetili su druženju, smijehu, zabavi i čišćenju.

“Dan je savršen da se provede u druženju i pri tom učini nešto korisno. Čekali smo da prođu ovi kišni dani i sa prvim suncem odlučili da se okupimo. Mi smo nekako navikli da naša druženja prolaze ovako, uz rukavice i kese. Što više kesa napunimo smećem manje ga ostane na plaži.“ kaže Milica Boca. 

Milica je jedno od lica kampanje “Budi primjer. Uključi se!“ koju ovih jesenjih dana sprovode Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centar. Promovišu se aktivnosti za ljepše i zdravije sjutra. Zdravi stilovi života, održivi razvoj, sadnja, reciklaža, sakupljanje otpada... sve što može donijeti zajedničko dobro, može biti primjer kom se treba priključiti.
“Ova kampanja je pokazala da su ljudi u Crnoj Gori itekako zainteresovani za svoju životnu sredinu, da su zainteresovani da budu prijatelji prirode i da imaju volje da se mijenjaju i da mijenjaju svoje navike. Ova kampanja je pokazala i da su najmlađi najbolji u tome.“poručili su iz EU Info Centra. 
  
Miličinom primjeru, koji nesebično postavlja već neko vrijeme, sada su se odazvali i đaci Herceg Novog. Njih tridesetak odlučilo se da se pridruže i da dio svog vremena odvoje za zajedničko dobro. Očišćena plaža u Igalu jeste slika svega što udruženi  možemo postići. 

igalo

I Milica je krenula sama. Kada jednom odlučite da krenete, više ništa ne može da Vas zaustavi. Milica je prvo očistila smeće u svojoj ulici, u svom kvartu, na svojoj plaži. Onda su joj u pomoć pritekli mnogi, poučeni njenim primjerom, Danas Milica ima san da očisti cijelu Crnu Goru ali joj je na javi za to potrebna naša pomoć.

Profesor Ivan Mitrovski jedan je od onih koji sa svojim đacima razgovara i mimo predmeta koji predaje. I razgovara upravo o temema koje kampanja “Budi primjer. Uključi se!“  promoviše. Đaci okupljeni na čišćenju igalske plaže su i njegovi đaci.
“Lijepo je kada Vam posao može biti izgovor da sa mladim ljudima razgovarate i o životnim temama. A ovo su životne teme koje njih interesuju i o kojima razmišljaju na pravi način. I to što su sa nama ovdje dovoljno pokazuje da postoji nada da se Miličin san ostvari.“ kaže Mitrovski.

Milica je ovaj put sa ekipom očistila igalsku plažu. Možda će sledeći put njena ekipa čistiti blizu Vas. Tada nećete imati prostora za izgovor. Sve dok Milica ne ispuni svoj san. Sve dok ne očisti Crnu Goru.                
 

Portal Analitika