Politika

Ujedinjena Crna Gora: Razriješiti nedostojne ambasadore

Ujedinjena Crna Gora i Demokratska narodna partija zatražile su od Vlade da razriješi dužnosti ambasadore Crne Gore u Vašingtonu, Beču i Vatikanu Nebojšu Kaluđerovića, Željka Perovića i Miodraga Vlahovića zbog, kako kažu u toj partiji, javne podrške govoru čime.
Ujedinjena Crna Gora: Razriješiti nedostojne ambasadore
Portal AnalitikaIzvor

Oni su saopštili da su "razlozi zbog kojih su odlučili da pomognemo samohranoj majci Mirni Nikčević ne iziskuju, u normalnom svijetu, potrebu za posebnim objašnjenjem".

U Ujedinjenenoj Crnoj Gori nijesu iznenađeni ovim gestom ombasadora, nazivajući ga “dolivanjem ulja na ljetošnju vatru u kojoj je hiljade pravoslavnih vjernika, valjda zbog nepoštovanja i "zatiranja svega crnogorskog" trebalo da budu zapaljeni”.

- Nismo iznenađeni jer se naša diplomatija odavno stidi građana koji finansiraju njihove diplomatske karijere, a često i njihove propale biznis projekte. Trojica ambasadora Crne Gore, umjesto da brinu o našem državnom interesu u zemljama u kojima su primili agremane, vode, međutim, unutrašnju politiku i to dolivajući benzin iz svojih ludačkih kanistera na jedva ugašeni požar koji je na društvenim mrežama potpalila njihova dojučerašnja, dokona koleginica. Ambasador Kaluđerović je svojevremeno zamijenio Milana Roćena na poziciji ministra spoljnih poslova pa njegova opsjednutost ljudima koji nisu ništa drugo nego goveda ni malo ne čudi. Podsjetimo da je još davno, čak i njegovom projektu odane novinare javnog TV Servisa, ambasador i ministar Roćen upoređivao sa svojim "govedima iz Rasova"! Kaluđerović je tako davno inficiran idejom da su i normalne i poželjne bolesne mutacije u diplomatskim glavama po kojima su ljudi i goveda isto samo što ih nekada treba spaliti, a nekada razjuriti – navode u UCG-u.

Žalosno je, kažu u toj partiji, gledati kako ambasadorski trojac “jeftino i sramno podgrijava skandal”.

- Njih trojica, solidarno, plaćaju izrečenu kaznu diplomatkinji koja je inače prezirala "mizernu platu" u MVP i jedva dočekala "slobodu" da nam može poručiti i saopšti sve što je preskočila u poruci da nas treba spaliti – ističe se u saopštenju.

U Ujedinjenoj Crnoj Gori smatraju da su ambasadori nedostojni da obavljaju diplomatsku dužnost i da nisu svjesni da su ambasadori Crne Gore, njene pozicije i opozicije, svih njenih građana različitih vjera i nacija,” a ne njenih djelova”.

- Tražimo da budu vraćeni u domovinu kako bismo spriječili da nas u budućnosti obrukaju i u zemljama gdje su rezidenti, ako odavno nije kasno za tu vrstu prevencije. A biće to prilika da neki od njih objasne kako su zapošljavali u svojim ambasadama, kako su trošili novac poreskih obveznika, a neki da prijave imovinu i vrate milionska dugovanja – poručuju u toj partiji.

"Novo zeleno svjetlo za Nikčević"
U Demokratskoj narodnoj partiji smatraju da su tri ambasadora, na čelu s Vlahovićem, upalili novo zeleno svjetlo Mirni Nikčević da opet sije mržnju po Crnoj Gori za 600 eura, od kojih će, kako navode u toj stranci, 200 ići iz Vlahovićevog džepa, “koliko vjerovatno daje za napojnicu konobarima po Vatikanu”.

- Zajednička otužna izjava trojice ambasadora, Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića, koji su se, po kapama, porezali s po dvjesta eura da plate kaznu za Mirnu Nikčević krunski je dokaz da Nikčević sa ekstremističkom izjavom mržnje nije izolovani incident već dio ideološko-šovinističkog projekta iza kojeg stoje režimske institucije – smatra član Predsjedništva DNP-a I funkcioner DF-a Zoran Lakušić.

On navodi da ambasadori upravo od novca poreskih obveznika, od kojih su većina vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske i Srpske pravoslavne crkve, sjede po ambasadama i primaju enormne plate od po nekoliko hiljada eura, “dok su obični građani na rubu egzistencijalnog ponora”.

- Eklatantan primjer kakve nas individue predstavljaju u ambasadama je upravo Miodrag Vlahović, isti onaj za kojeg DRI u izvještaju za 2018. godinu navodi čitav niz vrlo interesantnih podataka. Samo za njegov carski smještaj u Vatikanu plaćeno je tek nešto manje od zakupa cjelokupnih prostorija Ambasade. Država Crna Gora izdvojila je za njega oko četrdeset pet hiljada eura, kao da stanuje na stadionu “Juventusa”, što znači da se Miodrag očito ponaša kao turski beg u Vatikanu – ističe Lakušić.

On dodaje da je Državna revizorska institucija DRI ukazala i na Vlahovićeva brojna kršenja zakona i unutrašnjih pravilnika, zapošljavanje osoblja bez odobrenja Ministarstva vanjskih poslova, uz izbjegavanje vođenja obavezne evidencije blagajničkog poslovanja.

- Zbog navedenih malverzacija u Miodragovoj ambasadi u Vatikanu, DNP ga, kao „velikog“ protivnika govora mržnje, uz njegovih dvjesta eura podrške za takve postupke, poziva da se izjasni jesu li i skandalozni podaci DRI o njegovom ponašanju i poslovanju govor mržnje. A riječ je samo o prilozima za lik i djelo “savjesnog” ambasadora Crne Gore u Vatikanu, koji krši sve zakone i pravilnike glumeći dežurnog zaštitnika samohranih majki – navodi Lakušić.

Prema njegovim riječima, tri ambasadora su, kao tri musketara, uplatili po 200 eura za Mirnu Nikčević, a Vlahović svojih 200 unovčio dodvoravajući se vlastima, “držeći lekciju Crnoj Gori o moralu i poštovanju otadžbine onako kako to upravo on čini po Vatikanu, zbog čega ga je trebalo odavno povući i razriješiti s funkcije”.

Portal Analitika