Kultura

Međunarodni festival glumca počinje 28. novembra

Međunarodni festival glumca biće održan od 28. novembra do 4. decembra u Nikšiću, a tokom te 16. teatarske smotre biće izvedeno šest predstava iz Crne Gore i regiona.
Međunarodni festival glumca počinje 28. novembra
Agencije/Portal AnalitikaIzvor

Član Savjeta Festivala, Milan Korać, rekao je da će i ovogodišnje izdanje te pozorišne svetkovine proteći u znaku glumca i glumačkih bravura i ocijenio da to nikšićki Festival čini drugačijim.

Direktor Nikšićkog pozorišta, Zoran Bulajić, rekao je da se Međunarodni festival glumca organizuje 16. put u Nikšiću, a da organizaciju njegovih 11 izdanja potpisuje Nikšićko pozorište.

“Nikšičko pozorište je kao organizator poslednjih nekoliko mjeseci aktivno radilo na pripremi Festivala kako bi njegova realizacija protekla kao i prethodnih godina, na najbolji način”, rekao je Bulajić na konferenciji za novinare u Nikšićkom pozorištu.

On je saopštio da će o najboljem glumcu i glumici, muškoj i ženskoj epizodnoj ulozi i najboljem partnerskom odnosu na sceni, odlučiti žiri: reditelj Blagota Eraković i članovi reditelj i književnik Mišo Korać i glumac Jovan Krivokapić.

Žiri zadržava pravo, kako je naveo Bulajić, da dodijeli i specijalnu nagradu za najbolju kolektivnu igru.

Bulajić je saopštio da je cijena ulaznice šest EUR po predstavi i dodao da će sa kupovinom seta ulaznica, karta za šestu predstavu biti besplatna.

Član Tima za selekciju, Dragan B. Perović, rekao je da su se odlučili za šest predstava, od 20, od kojih su tri iz Crne Gore, a tri iz regiona.

“Na Festivalu će biti i neke od kultnih predstava, kao i savremena ostvarenja. Riječ je o vrhunskim predstavama, u kojima su izuzetne glumačke ličnosti, od bardova glumišta do izuzetnih mladih glumaca, pa će žiri i ove godine imati težak zadatak”, rekao je Perović.

Početak Festivala otvoriće, kako je najavio, kultna predstava zagrebačkog teatra Exit, mjuzikl Kauboji, koja je igrana više od 400 puta i dobila 17 nagrada sa brojnih festivala, a riječ je o autorskom projektu Saše Janočića.

Druge festivalske večeri publika će moći da pogleda predstavu Kozocid, određenu kao dramu, ali je više satirično – ironičan komad Gradskog pozorišta iz Podgorice, a riječ je o autorskom projektu Vide Ognjenović.

Predstava - melodrama Svaki put kao da je prvi, Kruševačkog pozorišta i Art teme iz Beograda je treća na repertoaru Festivala, a urađena je po motivima pripovijedaka Pokojnikova žena, Tašana i Koštana, Bore Stankovića.

Za četvrto veče planirana je predstava Smrt i djevojka Crnogorskog narodnog pozorišta, urađena po tekstu argentinskog pisca Arijela Dorfmana, a u režiji Gorana Bulajića.

Pretposlednje večeri biće izvedena kultna predstava Ay Carmela, sarajevskog ratnog teatra (SARS), nastala po tekstu španskog pisca Jose Sanehisa Sinisterra.

Festival će zatvoriti predstava Gospodska krv Nikšićkog pozorišta za koju je adaptaciju i režiju uradio Slobodan Marunović, po djelu Nikšićanina Marka Kavaje.

Pokrovitelji i ovogodišnjeg Festivala su Vlada Crne Gore – Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

U susret Festivalu, Izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta pripremila je 37 broj časopisa Pozorište, koji na 82 stranice, kako je kazala urednica Slavojka Marojević, donosi više naslova vezanih za crnogorsku pozorišnu produkciju.

Portal Analitika