Politika

Dragišić: Ne zna se da li je Kleban umiješan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbjednost, Zoran Dragišić, kazao je da nema informacija da li je ruski obavještajac Georgij Kleban, akter špijunske afere koja ovih dana trese Srbiju, učestvovao u pokušaju terorizma u Crnoj Gori, na dan izbora 2016. godine.
Foto: mc.rs
Foto: mc.rs
Portal AnalitikaIzvor

„Nije sporno da iza događaja u Crnoj Gori, iz oktobra 2016. godine, stoji ruska služba. Gospodin Kleban nije privatnik; nije on ovo u Srbiji radio za svoj ćef, već je radio po nalozima koje je dobijao iz Moskve. Da li je on konkretno učestvovao u događajima od 16. oktobra ili nije – to nije pomenuto i nemam te informacije. Ali su ruski obavještajci iz iste službe, GRU-a, bili organizatori svega što se dešavalo u Crnoj Gori“, rekao je Dragišić za Portal Analitika.

Podsjetimo, u nedjelju (17. novembra), na Jutjubu je objavljen video-snimak na kojem ruski obaveštajac navodno predaje novac „srpskom agentu – visoko pozicioniranom službeniku“, u Beogradu. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, saopštio je nakon hitne sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, da je srpski agent penzionisani potpukovnik Vojske Srbije, Z. K, i da je snimak nastao u decembru 2018. Dodao je da je potpukovnik „predmet interesovanja srpskih službi bezbjednosti” od 2012, kada je imao kontakte i s pripadnicima hrvatskih obavještajnih službi.

Načelnik analitike Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), Relja Željski, potvrdio je autentičnost snimka, rekavši da se na njemu nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, što je prvi otkrio istraživač mreže Belingket, Hristo Grozev.

Dragišić smatra da odnosi Srbije i Rusije nakon špijunske afere više neće biti isti.

„Mi smo, prosto, uhvatili Ruse u neprijateljskoj djelatnosti prema Srbiji. Taj nivo povjerenja koji je postojao nikad više neće biti isti. Mislim, biće isti kad se cijela stvar bude riješila na način koji će zadovoljiti našu stranu. Oni koji su vjerovali u Rusiju kao prijateljsku zemlju koja Srbiji pomaže, sada su prilično razočarani. Odnosi će doživjeti određenu transformaciju i nadam se da ćemo za najkraće moguće vrijeme uspostaviti normalne odnose. Ti odnosi podrazumijevaju da mi više Ruse ne smatramo za braću, zaštitnike i prijatelje, već da imamo odnos kao prema bilo kojoj stranoj državi“, istakao je sagovornik našeg portala.

Međutim, još uvijek nije jasno u čemu se sastoji neprijateljsko djelovanje Rusije prema Srbiji.

„To je ključno pitanje: zašto je ruski agent davao novac i šta je tražio od potpukovnika, odnosno šta je to Rusija htjela da uradi u Srbiji, a što je protiv Srbije. Imali smo situaciju državnog udara u Crnoj Gori – gdje su ruske službe koristile srpsku teritoriju da napadnu Crnu Goru – pa imamo i dokaze za Sjevernu Makedoniju, dok je sada taj napad išao prema Srbiji. Rusija očigledno ima ideju destabilizacije Balkana i želi da ga koristi kao prostor preko kojeg će se obračunavati s evropskim zemljama i vršiti uticaj u Evropi. To je sada apsolutno jasno i svi zajedno moramo da se od tog malignog ruskog uticaja zaštitimo“, poručio je Dragišić.

Portal Analitika