Društvo

Škole u Podgorici nastavni kalendar prilagodile crkvenom

Učenicii podgoričkih škola godinama unazad na dan većih slava Aranđelovdan (21. novembar) i Nikoljdan (19. decembar), pa i oni kojima to nije slava, ili ne pohađaju nastavu ili imaju takozvane skraćene časove, jer je nastavni kalendar prilagođen crkvenom, piše Pobjeda.  
Škole u Podgorici nastavni kalendar prilagodile crkvenom
PobjedaIzvor

Međutim, uprave škola to ne priznaju uz tvrdnju kako su nastavnim planom baš u tim danima predviđene druge aktivnosti – dan sporta, dan otvorenih vrata ili nešto treće.

Odgovor djece, s druge strane, je da ne idu u školu “jer je neka slava” ili su im “zbog neke slave” skraćeni časovi, odnosno “zbog neke slave” imaju vannastavne aktivnosti.

Tako je bilo i juče na Aranđelovdan. U nekim školama bili su skraćeni časovi, a u nekim je priređen Dan otvorenih vrata.

U Osnovnoj školi “Štampar Makarije” gdje  Pobjedi je rečeno da je Dan otvorenih vrata organizovan od devet do 11 časova i da je on dio planiranih aktivnosti, kao i da “to nema veze sa brojem odsutnih nastavnika i učenika” zbog slave.

“Mi ovakve aktivnosti planiramo i ranije smo definisali planom i programom da će 21. novembra biti održana ova manifestacija”, potvrdila nam je kratko zamjenica direktorice Vesna Orlandić.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” juče su u okviru Sedmice preventivnog zdravlja organizovana predavanja za učenike od šestog do devetog razreda, a za učenike od prvog do četvrtog priredba povodom Dana dječjih prava.

“Za učenike šestog razreda održano je predavanje predstavnika Crvenog krsta Crne Gore, a za učenike sedmog predstavnika Instituta za javno zdravlje. Učenici osmog razreda pratili su predavanje predstavnika pomenutog instituta na temu “Reproduktivno zdravlje”, predavača dr Sabine Ćatić, a za učenike devetog razreda dr Vilnerina Ramčilović govorila je o “Prevenciji narkomanije i drugih bolesti zavisnosti””, kazala je direktorica škole Svetlana Drobnjak.

Časovi su juče bili skraćeni u OŠ “Maksim Gorki”, OŠ “Radojica Perović”, a u “Pavle Rovinski” su priredili vannastavnu aktivnost. Skraćeni časovi bili su i u Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” i Srednjoj hemijskoj školi “Spasoje Raspopović”.

Za razliku od glavnog u većini ostalih gradova djeca su nastavu juče pohađala po uobičajenom programu.

Direktor nikšićke Osnovne škole “Ratko Žarić” Vlastimir Medojević kazao je da su se u njihovoj ustanovi u potpunosti pridržavali rasporeda i da su časovi trajali 45 minuta.

“Veliki broj učenika je izostao, ali nastava je organizovana uobičajeno. Tri nastavnika su izostala, ali njih su kolege zamijenili i sve je bilo kao i minulih dana”, rekao je on.

I njegova koleginica Olja Vukotić, direktorica škole “Olga Golović” kaže da je izvjestan broj učenika odsustvovao, ali da to nije bio takozvani nenastavni dan, kakvih je tokom školske godine planom i programom predviđeno pet.

“Nastavu nije pohađao znatan broj đaka, ali to je uobičajeno za 21. novembar, kao i za Nikoljdan. Imali smo i nastavnika koji slave, ali raspored smo na vrijeme prilagodili, kolege koji su slobodni zamijenili su ih i svi časovi su održani”, istakla je Vukotić.

U Baru, se u svim školama nastava odvijala redovno, osim što su u centralnoj gradskoj Osnovnoj školi “Blažo J. Orlandić” bili skraćeni časovi.

Nastava se redovno odvijala i u školama u hercegnovskoj opštini.

Iako veliki broj porodica na području bjelopoljske opštine obilježava krsnu slavu Aranđelovdan, nastava se u osnovnim i srednjim školama uglavnom normalno odvijala.

I u danilovgradskim školama juče je realizovan redovan nastavni plan i program.

Prema riječima Olge Grgurović, zamjenice direktorice Osnovne škole “Vuko Jovović”, učitelji, nastavnici i đaci koji slave Aranđelovdan imali su slobodan dan.

“Oni su se uredno javili sekretarijatu škole i njihovi zahtjevi da odsustvuju sa nastave su ispoštovani. Sve je funkcionisalo bez problema, jer su kolege zamijenili odsutne prosvjetare”, kazala je Grgurović.

I u Osnovnoj školi “Njegoš” u Spužu raspored časova se nije mijenjao, osim što su časovi bili skraćeni na 30 minuta.

Iz Ministarstva prosvjete je rečeno da su u pojedinim školama časovi bili skraćeni, odnosno realizovane slobodne aktivnosti i školske manifestacije kako bi se zbog odsustva dijela nastavnika prevazišao “tehnički” problem u vezi sa organizacijom nastave, te da se ne može tumačiti da se na taj način nastavni kalendar prilagođava crkvenom.

Portal Analitika