Društvo

Građani i privreda neće morati da čekaju sudske odluke da bi naplatili potraživanja

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o alternativnom rješavanju sporova.
Građani i privreda neće morati da čekaju sudske odluke da bi naplatili potraživanja
Portal AnalitikaIzvor

Generalni direktor za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Ibrahim Smailović, kazao je će ovaj zakon omogućiti da se na brz i efikasan način rješavaju sporovi, što će, kako je ocijenio, obezbijediti veću sigurnost građana i bolji poslovni ambijent.

„Zakonom je propisana obaveza da se stranke u određenoj vrsti spora, prije pokretanja postupka pred sudom, obrate medijatoru radi pokušaja rješavanja spora medijacijom, dok je, s druge strane, predviđena obaveza suda da u drugoj vrsti spora obavezno uputi stranke na prvi sastanak s medijatorom. Vlada je predložila da medijacija bude besplatna u sporovima iz porodičnih odnosa i sporovima protiv države i jedinica lokalne samouprave. Ovo rješenje posebno je značajno za građane jer je veliki dio sporova koji se danas odvijaju pred sudovima upravo iz oblasti porodično-pravnih odnosa, odnosno potraživanja iz rada i po osnovu rada“, rekao je Smajlović nakon sjednice Vlade.

Pored medijacije zakonom se, kako je naveo, po prvi put uvodi mogućnost rješavanja sporova putem rane neutralne ocjene spora.

„Stranke će moći da se obrate nezavisnom evoluatoru, koji je zadužen da sagleda dokaze i izjave stranaka, i da strankama da obrazloženu ocjenu činjeničnih i pravnih elemenata njihovog spornog odnosa. Stranke mogu odlučiti da pred nazavisnim evoluatorom zaključe poravnjanje i time riješe spor, ne izlažući se mogućim dugotrajnim i skupim sudskim procedurama. Građani i privreda neće morati da čekaju na odluke suda da bi naplatili potraživanja, već će moći prinudnim putem da naplate sva potraživanja koje se utvrde u postupku medijacije“, naglasio je Smailović.

On je pojasnio da će Ministarstvo pravde izdavati licence nezavisnim evaluatorima nakon završene obuke.

„Nezavisni evaluator mora zadovoljavati visoke kriterijume i mora ulivati povjerenje da bi mu se moglo vjerovati“, kazao je Smailović, dodajući da će Centar za posredovanje nastaviti s radom kao Centar za altenativno rješavanje sporova.

Portal Analitika