Kultura

Čekić: Pola miliona više dodatno će oživjeti kinematografiju

Nacrtom budžeta za 2020. godinu , Filmski centar Crne Gore dobiće nešto više od 1.600.000 eura, što je za skoro pola miliona više nego u ovoj godini. Povećanje budžeta svakako će obradovati domaće filmske radnike, budući da je najveći dio tog budžeta, tačnije 1.395.000 eura, namijenjen za sufinansiranje programa i projekata.
Pobjeda
Pobjeda
PobjedaIzvor

U godinima kada crnogorska kinematografija bilježi bitne uspjehe na međunarodnim festivalima i kada mladi autori dobijaju nagrade, a podrška stiže i iz evropskih fondova, povećanje budžeta svakako će omogućiti da se održi kontinuitet u filmskoj proizvodnji, poboljšaju šanse i podignu profesionalni standardi. U mini intervjuu za Pobjedu, direktor Filmskog centra Sehad Čekić govori o povećanju budžeta i očekivanjima u 2020. godini.

POBJEDA: Koliko ste zadovoljni nacrtom budžeta Filmskog centra za 2020. godinu i što će ovo povećanje značiti za autore i crnogorsku kinematografiju?

ČEKIĆ: Svakako da smo zadovoljni nacrtom budžeta za narednu godinu, i to iz više razloga. Prije svega, uvećani budžet za Filmski centar doživljavamo kao potvrdu uspjeha i rezultata koje smo postigli u vrlo kratkom roku. Crnogorska kinematografija i Filmski centar bitna su činjenica regionalne kinematografije, umreženi sa evropskom kinematografijom na mnogo nivoa. Sa druge strane, ohrabruje posvećenost realizaciji Nacionalnog programa koji je predvidio postepeno uvećanje budžeta. Valja istaći volju i napore Ministarstva kulture i Vlade da se kinematografija postavi u pravi, stimulativni okvir.

Uvećanje budžeta znači i proširenje šansi, ali i podizanje profesionalnih standarda. Bitni pomaci su već postignuti, a poruke poput usvojenog nacrta budžeta nam ukazuju da možemo da planiramo dugoročnije, što nam često izostaje. Razmišljanje i pristup i u okviru samog sektora treba da se mijenja.

POBJEDA: Hoće li povećanje budžeta bitnije uticati na strukturu i broj konkursa tokom naredne godine?

ČEKIĆ: Svakako će povećanje budžeta uticati na promjene u strukturi konkursa, otvaraju se određene nove mogućnosti. Smatram da je nerealno organizovati više konkursa u istoj kategoriji, mada to jeste naša želja od prvih dana.

POBJEDA: U kojoj je poziciji budžet Filmskog centra Crne Gore u odnosu na budžete filmskih centara u regionu?

ČEKIĆ: Budžet Filmskog centra je u sve boljoj poziciji. Po informacijama koje imamo, budžet Slovenačkog filmskog centra je preko pet miliona eura, sa postignutim dogovorom da u naredne dvije godine poraste na 11 miliona, budžet Hrvatskog audio-vizuelnog centra je stabilno preko 10 miliona eura, a budžet Filmskog centra Srbije oko 11 miliona eura. Valja imati na umu da u navedenim državama i televizije mnogo investiraju u audio-vizuelne djelatnosti i kinematografska djela. Kinematografija je izuzetno kompetitivna djelatnost, praćena redovnim tehničkim i tehnološkim unapređenjima u svim njenim djelovima (proizvodnja, distribucija, prikazivanje…) te je neophodno redovno investirati u razvoj sopstvenih kapaciteta.

Portal Analitika