Kultura

Kazalište Marina Držića u Crnogorskom narodnom pozorištu

Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika  gostovaće u Crnogorskom narodnom pozorištu 27. novembra, što će označiti i početak saradnje dva teatra nakon više decenija.
Kazalište Marina Držića u Crnogorskom narodnom pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Predstava „Alkestida“ za koju je, prema Euripidu, tekst pisala Lada Kaštelan a režirala Livija Pandur, biće izvedena u srijedu 27. novembra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Danica Dedijer, muziku su komponovali Boris Benko i Primož Hladnik (SILENCE), dizajnerka svjetla je Vesna Kolarec, asistentkinja scenografa Irena Kraljić, asistentkinja rediteljke Mateja Kokol a asistentkinja kostimografkinje Andrea Marić .

U predstavi igraju: Katarina Stegnar, Igor Kovač, Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić, Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Neribaka.

Euripidova Alkestida, prikazana u Ateni 438. p.n.e., je najstarije sačuvano djelo antičkog tragičara koji svojim dramama direktno korespondira s našim vremenom. Alkestida je možda njegova najzagonetnija drama, uvijek iznova otvorena različitim interpretacijama, pa tako i ovoj verziji Lade Kaštelan - verziji koja njenu tajnu osluškuje i prosljeđuje, ne pokušavajući da je riješi. Susret sa sopstvenom smrtnošću i gubitkom je u korijenu ljudskog postojanja, granična situacija u kojoj se preispituje sve što jesmo ili nismo i u kojoj se testiraju granice ljubavi.

Crnogorsko narodno pozorište gostovaće u Dubrovniku 22. decembra. Na sceni kazališta Marina Držića biće izvedena predstava “Ekvinocijo” koju je po tekstu Iva Vojnovića režirao Ivica Kunčević.

Portal Analitika